Visszavonták egy alapkezelő tevékenységi engedélyét

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. tevékenységi engedélyét. Az alapkezelő korábban több esetben is jogsértően járt el befektetési és egyéb döntéseinél, és az arányosság és fokozatosság elve szerinti korábbi jegybanki intézkedések ellenére sem orvosolta tőkehiányos helyzetét, így az továbbra is fennáll.
Vágólapra másolva!

A ma közzétett határozatában az MNB visszavonta az ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. (ACCESS alapkezelő) befektetési alapkezelésre, portfóliókezelésre, s befektetési tanácsadásra vonatkozó tevékenységi engedélyét. Az MNB bírságot szabott ki B. Attilára, az alapkezelő volt vezérigazgatójára és büntető feljelentést is tett - írja közleményében a jegybank.

Az MNB először 2017. májusban szabott ki 7 millió forintos bírságot többek közt azért, mert az ACCESS alapkezelő szavatoló tőkéjén belül a likvid vagy azonnal készpénzre válthatóan rendelkezésre álló eszközök elmaradtak a jogszabályban előírt minimumtól. Az alapkezelő ezután többször hajtott végre tőkepótlást, ám végül annak hosszú távú rendelkezésre állását nem igazolta.

Az MNB visszavonta a súlyos jogsértést elkövető alapkezelő engedélyét Forrás: MTI/Balaton József

Az MNB az alapkezelő egyéb feltárt jogsértései, a befektetők érdekeivel ellentétesen meghozott befektetési, illetve egyéb célzatú döntései miatt korábban, 2018. augusztus 21-én publikált határozatában 24,5 millió forint bírságot is kiszabott az alapkezelőre. A jegybank egy másik célvizsgálata nyomán, szintén ma publikált határozatában emellett 20 millió forint bírságot szabott ki B. Attilára, az ACCESS alapkezelő volt vezérigazgatójára is, s az elkövetett szabálytalanságok gyanúja miatt feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Az engedélyvisszavonás nyomán az ACCESS alapkezelő letétkezelő bankjai folytatják le a kezelt befektetési alapok megszűnési eljárásait.

Az alapkezelő korábbi legnagyobb ügyfélszámú alapjának a megszűnési eljárása már 2017 márciusától folyamatban van. E kör magában foglalja az úgynevezett „brókerbotrányok" nyomán a korábbi Buda-Cash Brókerház Zrt. „f.a." befektetési szolgáltató közismert tevékenysége nyomán már korábban illikviddé vált sorozatot is. Az ACCESS alapkezelő további, likvid alapjainak összesen közel 300 (jórészt intézményi) befektetője megtakarításának kifizetéséről a letétkezelő gondoskodik az érintettek számára.
Az ACCESS Alapkezelő alapjaiban kezelt vagyon a magyarországi befektetési alapokban kezelt összvagyon mindössze 0,04 százalékát teszi ki.