Nők rendelkeznek Európa legnagyobb védelmi kiadásai fölött

Penny Mordaunt
Britain's Defence minister Penny Mordaunt leaves Westminster Abbey after attending a service to recognise fifty years of continuous at sea deterrent in London on May 3, 2019. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Meglepő dologra hívja fel a figyelmet a Quartz, amikor arról ír, hogy Európa legnagyobb hadi célú költségvetéssel rendelkező országai közül többségben vannak azok, ahol nő a védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Május elsején lépett hivatalba Penny Mordaunt, az Egyesült Királyság új védelmi minisztere - egyben az első nő, aki a világ egyik legfejlettebb, és haderejére kifejezetten sokat költő országában betölti ezt a pozíciót. Mordaunt miniszterként évi 47 milliárd dolláros védelmi költségvetés (kb. 13 600 milliárd forint) fölött diszponál.

Penny Mordaunt, brit védelmi miniszter május elején a Westminster-apátságnál Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A stockholmi székhelyű neves kutatóintézet, a SIPRI minden évben elkészíti jelentéseit a világ fegyverkezéssel összefüggő gazdasági teljesítményéről, a gyártásról, kereskedésről, és természetesen a biztonsági kockázatokról is. 2018-as adataik szerint az öreg kontinensen tavaly Franciaországnak volt a legnagyobb a katonai büdzséje, 59 milliárd dollárral.

A legtöbbet hadikiadásokra fordító állam közé tartozik még Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia. Svájc a tizedik a nyugat-európai országok sorában.

Ami közös bennük: védelmi miniszterük nő. Összesítve pedig: Európa tíz, legnagyobb védelmi kiadással rendelkező országa közül hétben nő felel az elképesztő összegekhez rendelt feladatok ellátásáért.

A nagyobb összefüggésben, tágabb időtartamban vizsgált adatok pedig azt mutatják, a védelmi miniszteri pozíciókat meglepően gyakran kapják nők, annak ellenére is, hogy sokan hajlamosak ezt férfiak által uralt területnek gondolni. Például Norvégiában 1999 és 2017 között többször is nők látták el ezt a feladatot. Spanyolországban pedig már háromszor volt erre példa, elsőként 2008-ban: az akkor kinevezett Carme Chacón várandósan foglalta el a pozíciót (később, 2017-ben, 46 évesen szívelégtelenségben meghalt).

A világon a legtöbbet az Egyesült Államok költ védelemre és hadügyi kiadásokra, évente nagyjából 600 milliárd dollárt.

Kína is tekintélyes költségvetéssel, évi 250 milliárd dollárral bír ezen a területen. Még egyik országban sem fordult elő, hogy nő lett volna a védelmi miniszter.