Ez a világ legrégebbi vegetáriánus étterme

Haus Hiltl, étterem, Svájc
Vágólapra másolva!
Zürich történelmi épületei között található a világ legrégebbi vegetáriánus étterme, a Haus Hiltl, ahol a mai napig házi készítésű vegetáriánus és vegán ételeket szolgálnak fel a vendégeknek – olvasható a BBC-n.
Vágólapra másolva!

A Hiltl család több mint száz éve vezeti az éttermet, ahol a világ minden tájáról származó, vegetáriánus ételeket szolgálnak fel – ezzel pedig a Guiness rekordok könyvébe is bekerültek. Az indiai, ázsiai, mediterrán és svájci ízvilágot ötvöző vendéglőt 1898-ban alapították, ma pedig a család negyedik generációja vezeti.

Haus Hiltl egyik svájci étterme Forrás: Facebook/Haus Hiltl/Marius Grieder

Az elmúlt évtizedben a Hiltl család nyolc további éttermet nyitott a városban.

Ambrosius Hiltl utazó német szabóként kereste kenyerét a 19. század végén, és utazásai során annyira megkedvelte a húsmentes ételeket, hogy Zürichbe költözött, az egyetlen ismert vegetáriánus vendéglő, a Vegetarierheim and Abstinence-Café közelébe. És nemcsak az ottani ételeket kedvelte meg, hanem beleszeretett a szakácsnőbe, Martha Gneupelbe, akit később feleségül is vett, és a korábbi vegetáriánus étterem megvásárlása után saját vállalkozást indítottak, Haus Hiltl néven.

Az ezt követő időszakban pedig egyfajta vegetáriánus reformmozgalom indult a svájciak között, egyre többen akartak kizárólag zöldségekből készített ételeket fogyasztani.

És bár az egészséges életmód hívei kedvelték az éttermet, az mégis nehezen állt meg a maga lábán – foglalja össze az étterem történetét Rolf Hiltl, az alapítók unokája.

Az étterem igazi áttörést azután ért el, hogy

az alapító lánya, Margrith Delhibe utazott és megismerkedett az indiai ételekkel és fűszerekkel.

Hazatérve az indiai konyha legjavát kezdték el főzni és ez olyan jól sikerült, hogy még az egykori indiai miniszterelnök, Morarji Desai is vendégeskedett náluk, a Swissair légitársaság pedig tőlük rendelte az utasok vegetáriánus ételeit is – és teszi ezt a mai napig is.

– nyilatkozta Rolf Hiltl, majd hozzátette, hogy az ételek 80 százaléka már nem kizárólag növényi alapanyagokból készül.

– tette hozzá Rolf. 2015-ben az étterem ötödik emeletén megnyitott a The Hiltl Academy, amely a vegán és vegetáriánus ételek kedvelőinek tart állandó kurzusokat.

A családi vállalkozás a jövőben is bővül: a tervek szerint New Yorkban vagy Los Angelesben nyitják meg első észak-amerikai éttermüket.