Rossz évet zártak a világ milliárdosai

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent tavaly az ázsiai csendes-óceáni térség dollármilliárdosainak száma egy friss jelentés szerint. Ráadásul a régiós szupergazdagok összvagyona is zsugorodott 2018-ban, amivel komoly fordulat állt be a 2017-es adatokhoz képest. Mindeközben globális szinten is csökkent a milliárdosok létszáma és vagyona is.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a milliárdosok száma, de az összvagyonuk is csökkent 2018-ban az ázsiai csendes-óceáni térségben – derül ki a Wealth-X jelentéséből. A térségben tavaly 13 százalékkal zsugorodott a milliárdos népesség, míg a szupergazdagok teljes vagyona 8 százalékkal csökkent.

Mindez azt jelenti, hogy

tavaly 109 fővel esett a milliárdosok száma Ázsiában, és mindösszesen 212 milliárd dollárnyi vagyon tűnt el a szupergazdagok zsebéből.

A legnagyobb eséseket olyan országokban mérték, mint Kína, Hongkong, India, valamint Szingapúr.

Ez pedig igen komoly fordulatnak számít 2017-hez képest, amikor még az ázsiai térségben élt a legtöbb milliárdos a világon.

A jelenség hátterében elsősorban a részvénypiac gyengélkedése, az USA és Kína közti kereskedelmi háború, a feltörekvő piaci árfolyamkilengések, valamint az amerikai dollár ereje állt. Ezek együtt egyébként globálisan is csökkentették a milliárdosok összlétszámát.

Globálisan is csökkent tavaly a szupergazdagok száma Forrás: 123rf.com

A Wealth-X kutatása alapján a milliárdosok vagyona világszerte 7 százalékkal esett 2018-ban, míg a teljes milliárdos lakosság száma 5,4 százalékkal csökkent. Ez pedig a második legnagyobb zsugorodás volt a 2008-as válság óta.

Az egyetlen kivételnek Észak-Amerika számít, ahol 3 százalékkal bővült a milliárdosok száma.

Az amerikai milliárdosok különösen örülhettek a magasabb kamatoknak, illetve a Trump-kormány által életbe léptetett adóreformnak – emelte ki a jelentés.

A tavalyi gyengélkedés ellenére is a világ 15 legtöbb milliárdost tömörítő országából 4 még mindig Ázsiában van. Kína kitartóan a második a ranglistán az Egyesült Államok mögött, ahogy az országban 285 milliárdos volt összesen 996 milliárd dollárnyi vagyonnal. Ezzel Kínában a világ milliárdos magánszemélyeinek 12 százaléka él, és az ország messze felülmúlja a bronzérmes Németországot.

A városok közül New York Cityben lakik a legtöbb milliárdos a világon, összesen 105 ember. Érdekesség azonban, hogy az olyan, milliárdosokat tömörítő ázsiai nagyvárosok, mint a kínai Hangcsou vagy Tokió lényegében alig veszített szupergazdag népességéből.