Mélybe taszították a kínai valutát, a forint állta a sarat

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Az egész múlt hetet az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus újabb fejleményei határozták meg a nemzetközi tőke- és pénzpiacokon.
Vágólapra másolva!

A hét elején Európában a globális hangulattal összhangban estek a részvényárak az amerikai elnöki vámemelési tervek miatt, mivel a befektetők elkezdtek kevésbé érintett területeket keresni, ahol kevésbé függnek a bevételek a nemzetközi kereskedelemtől.

Egyhavi mélypontról fordult Európa

Az amerikai indexek mérsékelt csökkenéssel fejezték be a kereskedést ugyanezen okokból. Emellett ekkor úgy tűnt, hogy a hétre tervezett további tárgyalási fordulókat és a washingtoni látogatást lemondták a kínaiak, így ismét elhúzódó konfliktusra lehet számítani, és úgy látszott, hogy a megoldás lekerült a közeljövő napirendjéről.

A hét közepén aztán egyhavi mélypontról emelkedni tudtak az európai papírok, köszönhetően annak, hogy némileg enyhültek a félelmek az amerikai-kínai kereskedelmi helyzet megoldhatatlanságával kapcsolatban,

illetve a német ipari termelés és a vállalatok egy része (Siemens, Wirecard) is meglepetésszerűen jó eredményekről számolt be.

Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az amerikai indexek lassú lecsorgással fejezték be a kereskedést, miután új információkra vártak a kínai tárgyalásokkal kapcsolatban. Azután az amerikai elnök és a kínai kormány is megerősítette, hogy csütörtökön mégis Washingtonba érkezik a legmagasabb szintű kínai tárgyalódelegáció, hogy megpróbáljanak megoldást találni még a vámemelés előtt, amely egyébként időközben meg is jelent jogszabályként, 200 milliárd dollárnyi kínai termékre vonatkozóan.

Csütörtökön aztán újabb jelentős eséssel fejezték be a napot az európai börzék, ami az amerikai elnök korábbi mondatainak volt a következménye.

Donald Trump ugyanis azt közölte: „Kína felrúgta az egyezségeket”, és ezért kell a vámemelés.

A Wall Street Journal információ szerint a csütörtökön az amerikai fővárosba érkezett kínai tárgyalódelegáció arra alapozza tárgyalási stratégiáját, hogy jelentősen gyengül az amerikai gazdaság, és ezért szorgalmazza Trump elnök folyamatosan a Fed kamatcsökkentéseit. Ennélfogva úgy vélik, hogy erőpozícióból tudnak tárgyalni, ami nem sok jót vetít előre a megegyezés lehetőségét illetően.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hetet végül 2,1-3 százalék közötti zuhanással fejezték be az amerikai indexek, a német DAX összességében 2,8, a londoni FTSE 2,4 százalékkal zárta alacsonyabba a hetet. A nyugat-európai tőzsdék közül a leggyengébben a francia vezető indexek szerepeltek, 4 százalékos mínusszal. A hazai tőzsde vezető indexe 1,7 százalékponttal gyengült.

Tízhavi mélyponton a jüan

A kínai jüan 10 havi mélypontján kereste a helyét kedden, miután

az amerikai elnök bejelentette: 10-ről 25 százalékra emelné a meglévő 200 milliárd dollárnyi termékhez kapcsolódó vámokat.

Ráadásul kiterjesztené az érintett termékek körét, mivel nem haladnak érdemben a kereskedelmi tárgyalások, nem sikerült közelíteni a kínai álláspontot a konszenzus felé.

Ezzel párhuzamosan a menedékdevizák, mint a japán jen fokozatosan erősödnek, miközben az EUR/USD kereszt pedig nem mutatott lényeges elmozdulást a hírre.

A forint a régiós feltörekvő devizákkal párhuzamosan kissé gyengült az euróval és a dollárral szemben, viszont ez messze elmaradt a kevésbé fejlett feltörekvő devizák értékvesztésétől: a török líránál vagy a brazil reálnál 1 százalék körüli gyengülés is látható volt a nap folyamán.

Forrás: Getty Images/Ulrich Baumgarten

Szerdán valamelyest gyengült a dollár, mivel a befektetők abból indulnak ki, hogy a kereskedelmi konfliktusok újbóli felerősödése miatt lassulhat majd a növekedés, főként az érintett nemzetgazdaságokban és a világgazdaságban is, amire akár már az idei év végén mérsékelt kamatcsökkenéssel reagálhat a Fed.

Az eszkalálódó kereskedelmi háború fejleményeiből eddig főként profitálni tudott a dollár, egy ideje azonban már az amerikai gazdaságra való negatív hatását is kiemelten figyelni kezdték a befektetők.

Különösen akut a kérdés, és löketet adhat az agresszívabb amerikai fellépésnek, hogy az áprilisi külkereskedelmi adatok alapján 21,01 milliárd dollárra nőtt Kína kereskedelmi többlete az USA-val szemben.

A japán jen az igazi menekülő deviza

A hét vége felé az EUR/USD továbbra sem mozdult el érdemben, továbbra is az 1,12-es szintet kerülgeti, érdemi információkra várnak a piacok. Eközben a kereskedelmi háború eszkalálódásától való félelem a japán jent 3 havi csúcsára hajtotta a dollárral szemben, mialatt Washingtonban megkezdődött a kétnapos tárgyalás a felek között.

Forrás: 123RF

A kínai deviza emellett további fél százalékot esett az előző napokhoz képest, és 4 havi mélypontra csökkent.

Úgy látszik, a feszültség fokozódásával párhuzamosan az elmúlt hónapokban mindig erősödni tudó dollár helyét átvette a jen, már kizárólag csak ez a devizanem tud profitálni a helyzetből.

Az EUR/USD végül 0,3 százalékkal mozdult el felfelé a hét folyamán, többek között azért, mert az európai gazdaság egyre gyengébb számokat produkál hónapról hónapra, míg az USA ennek épp az ellenkezőjét.

A forint pedig a héten összességében 0,3 százalékkal erősödött a dollár ellenében, és oldalazott az euróval szemben. A nemzetközi tőke- és pénzpiaci hangulat romlásával párhuzamosan egyébként általánosságban szenvednek a feltörekvő devizák.