Legfeljebb egy évet kell várni az első kereskedelmi űrutazásra

New Mexico Spaceflight Authority
 kereskedelmi űrkikötők az USA-ban
Spaceport America
Vágólapra másolva!
Új lendületet kaphat az űrturizmus iparágának be-, illetve elindítása, miután a milliárdos Richard Branson erre létrejött vállalata, a Virgin Galactic, új bázisán rendezkedik be. A cég vezetői optimisták, és azt mondják, elérhető közelségben van a kereskedelmi űrrepülések rajtja.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb egy éven belül - más források szerint még idén - megindulhatnak az űrbe az első turisták, miután a Virgin Galactic személyszállító rakétáját és vele együtt száz dolgozót, az Új-Mexikóban működő Spaceport America légikikötőbe telepít át. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ez a telephely lesz a világ első olyan űrkikötője, amelyet kifejezetten ezzel a céllal építettek meg.

A Spaceport America Új-Mexikóban Forrás: Spaceportamerica.com

A vállalat mögött álló milliárdos, Richard Branson, a Spaceport America-ba való költözés kapcsán azt mondta, az új-mexikói telephely elfoglalása "az űr felé nyitásnak és az űr demokratizálódásának" fontos mérföldköve lesz. Ugyanakkor a cég űrjárműveinek fejlesztését végző vállalat marad a jelenlegi telephelyén, Mojavéban, Kaliforniában.

A Virgin Galactic vezérigazgatója, George Whitesides, optimistán nyilatkozott a költözés kapcsán. Azt mondta, néhány további tesztet még el kell végezni a szolgáltatás elindítása előtt, de reményei szerint,

egy éven belül útnak tudják indítani az első kereskedelmi űrjáratot.

Az utóbbi hat hónapban a vállalat több sikeres tesztről jelentett, és úgy tűnik, az üzletfelek illetve a leendő űrturisták bizalma sem ingott meg a cégben.

Bemutatják a Virgin Galactic társaság új SpaceShipTwo utasszállító űrhajóját a Mojave-sivatag repülőterén, 2014-es események után, amikor a gép korábbi változata repülés közben felrobbant Forrás: MTI/EPA/Bob Riha Jr.

Ez különösen fontos, mivel a vállalat tervezett menetrendjétől több alkalommal eltért, különösen a repülésbiztonsági kérdések hátráltatták a fejlesztéseket. Az egyik tesztrepülés pedig, a SpaceShipOne nevű űrjárművel, 2014-ben egy tesztpilóta halálával végződött.

A Virgin Galacticnak ennek ellenére már 700 előjegyzése van az új-mexikói bázisról indítandó űrrepülésekre, és a cég közlése szerint mindegyik jelentkező kifizette az utasonkénti 250 ezer dolláros (kb. 70 millió forint) jegyárat.

Branson víziójában egyébként egy komplett űrturisztikai iparág felépítése szerepel, űrhotelekkel, űrbe telepített állomásokkal, amelyek használatával a mostani hosszú, interkontientális repülőutak akár néhány órára rövidíthetők lennének.

Már 700 előfoglalása van a Virgin Galacticnak űrrepülésre Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christina Horsten

George Whitesides egy telefonos interjúban azt közölte, vélhetően Branson lesz a cég első utasa, ő maga pedig feleségével 2020-ban szeretne űrrepülést tenni.

Mindeközben az Amazon-vezér Jeff Bezos bejelentette, hogy saját űrhajózási vállalata, a Blue Origin, felkészült arra, hogy egy robot-űrhajót küldjön a Holdra, de tervezett kilövési dátumot nem közölt. Bezos korábban azt mondta, cége még idén elindítja az első kereskedelmi célú űrutazásokat, hasonlóan a Virgin Galactic vállalásához.