További segítséget kapnak az új lakást vásárlók?

2018-as előrejelzés - Házépítés, lakásvásárlás, felújítás pénzügy papírmunka párkapcsolat házasság probléma
Vágólapra másolva!
Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) — írta a Magyar Nemzet. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.
Vágólapra másolva!

A kedvezményes lakásáfa év végi határidejéhez közeledve egyre többször merül fel a kérdés hosszabb távú rendezésre. A napilap úgy értesült, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége új javaslatot tett a kormányzatnak a helyzet kezelésére.

A szakszövetség szerint visszaigényelhetővé kellene tenni a jelenlegi öt- és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget.

Fontos kitétel, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.

A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-jéig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál ugyan 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, ám a többi újonnan készülő otthonnál csak 2019 végéig.

Forrás: Shutterstock

Lényeges elem az ÉVOSZ javaslatában, hogy

a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos.

Emellett az ÉVOSZ hét-nyolc millió forintnál húzná meg a visszaigénylés felső határát. A különbség már ebben az esetben is tetemes, nem beszélve arról, hogy Budapesten – legalábbis a családoknak megfelelő méretű – új lakások ára ma lényegében ötvenmillió forintnál kezdődik, amelyeknél a szóban forgó áfakülönbözet a tízmillió forintot is meghaladja.