A jövőben érdemesebb lesz majd az ilyen ingatlanügynököket megbízni

Sokféle oka lehet annak, miért olcsóbb egy ingatlan az elvárhatónál - érdemes lehet kinyomozni az okát
Vágólapra másolva!
A lakáspiac élénkülésével mind több kókler és ügyeskedő jelent meg az ingatlanközvetítők körében az elmúlt években. Ezért védjegyet vezetnek be a közvetítői piac átláthatóbbá és megbízhatóbbá válásáért.
Vágólapra másolva!

Etikus ingatlanos tanúsító védjegyet kaphatnak a jövőben az ingatlanközvetítők egy új kezdeményezés révén – értesült a Magyar Nemzet. A védjegy beadását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már elfogadta, és a lajstromszám kiadása után, a megfelelő megismertetést és bevezetést követően már az idén alkalmazható lesz a piacon.

A tanúsító védjegy használatát olyan ingatlanosok kérhetik, akik rendelkeznek a megfelelő OKJ-képesítéssel, szerepelnek az ingatlanközvetítői névjegyzékben és vállalják, hogy folyamatosan továbbképzik magukat.

Etikus védjeggyel rendelkező ingatlanügynökök növelhetik a bizalmat az ingatlanértékesítések során a jövőben Forrás: Central Home

Emellett a védjeggyel rendelkező közvetítőnek

el kell fogadnia az etikai bizottság illetékességét és azt az ingatlanközvetítői etikai kódexet,

amelyet a szakmai szereplők nagyjából kétharmada írt alá 2014-ben.

Bár az elmúlt években több mint másfélszeresére nőtt a forgalom az ingatlanpiacon - írja a lap -, de arra vonatkozóan nincsenek pontos kimutatások, hogy ebből hány adásvételben játszottak szerepet a közvetítők. Sándor Viktória, a mozgalom védnöke piaci becslések alapján 30-40 százalékos arányra következtet.

Mivel ez egy jelentős szám, ezért sokan látták meg a lehetőséget, olyanok is, akik bármiféle képzettség vagy irodai háttér nélkül, számlát sem adva, feketén próbálkoznak ingatlan közvetítésével.

A szürkegazdaság megjelenésével az ingatlanközvetítői szakma súlyos bizalomhiányba került Sándor Viktoria szerint, amelyen szerencsére az utóbbi évek gyakoribbá váló ellenőrzései enyhítettek.

A védjegyes rendszer elindulása további bizalomjavulást hozhat az ingatlanszakmában.

Forrás: Magyarnemzet.hu