Kiderült, mennyi osztalékot fizethet az idei év után a Telekom

magyar telekom t-mobile
A Magyar Telekom logója.
Vágólapra másolva!
Az 5 százalékos elemzői várakozásoknak megfelelően, 5,5 százalékkal 158,9 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom Nyrt. csoportszintű árbevétele idén az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint

az adózott eredmény éves összehasonlításban 58,1 százalékkal, 3,982 milliárd forintra csökkent 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Ez a jelentés szerint a végkielégítésekkel kapcsolatos magasabb ráfordítások, az adóráfordítások emelkedése és az új számviteli szabvány, az IFRS 16 bevezetéséből származó 900 millió forintos hatás együttes eredménye. A portfolio.hu gazdasági portál által megkérdezett elemzők 37 százalékos adózotteredmény-csökkenést vártak az első negyedévre.

A cég EBITDA (kamat-és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti) eredménye éves összevetésben 9,0 százalékkal, 46,4 milliárd forintra nőtt 2019 első negyedévében.

Az EBITDA, az IFRS 16 bevezetésének hatása nélkül, csökkent a végkielégítésekhez kapcsolódó költségek megnövekedése miatt, de ezt részben ellensúlyozta a magasabb bruttó fedezet és az általános költségtakarékossági lépések hatása.

A Magyar Telekom és a T-Systems közös székházának részlete Forrás: MTI/Róka László

A csoportszintű árbevételt a készülékértékesítés és a mobiladat-használat jelentős bővülése húzta, mindkét országban - Magyarországon és Macedóniában - jelentős maradt az adat és az okos eszközök iránti kereslet.

A jelentés szerint az árbevételen belül a mobil bevételek éves összehasonlításban 8,4 százalékkal, 84,9 milliárd forintra nőttek 2019 első negyedévében.

A vezetékes bevételek pedig 2,1 százalékkal 52,7 milliárd forintra növekedtek, ami az emelkedő készülékértékesítések, és a magasabb szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek eredménye. A rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek 3,1 százalékkal, 21,4 milliárd forintra nőttek az első negyedévében, elsődlegesen a Magyarországon a közszféra számára teljesített hardver és szoftverszállítási projektek miatt. Macedóniában az RI/IT bevételek csökkenése mögött a projekt volumenek átmeneti csökkenése áll.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A közleményben Rékasi Tibor vezérigazgató kifejtette:

Hozzátette:

Az idei évre a Telekom célkitűzései változatlanok: a bevételek enyhe csökkenésére számítanak, az EBITDA-ban pedig 1-2 százalékos növekedésre. A 2019-es év eredménye után az előrejelzés szerint részvényenként 27 forint osztalékot fizetnek, a 2018-as 25 forinttal szemben.

Forrás: Photononstop/Eric Audras / Onoky / Photononstop/Eric Audras

- szögezte le Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes a Magyar Telekom Nyrt. első negyedéves eredményeit értékelő sajtóbeszélgetésén.

Szabó János kiemelte:

A rendszerintegrációs (RI) és IT-bevételekre hatással lesz, hogy megjelent egy erős piaci szereplő ezen a piacon, a közbeszerzési piaci részesedés csökkenésével számoltak. Az 5G hálózat elindulásáról nehéz még bármit mondani, várják a tenderkiírást.