Újabb autóipari nagyberuházás és rekordmértékű iparitermelés-bővülés

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Több fontos, friss jelentést tett közzé a héten a magyar gazdaság teljesítményéről a Központi Statisztikai Hivatal, igen kedvező mutatókkal. Emellett számos kiskereskedelmi újdonságról érkeztek bejelentések: több nagy élelmiszerlánc jelentkezett valamilyen innovatív, a vásárlói kényelmet szolgáló és nagyobb forgalmat ígérő megoldással. Mérföldkőhöz érkezett a palackozott vizek piacának vállalati fúziója is, miközben elindult egy új hazai hátterű nagybank is. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Magyarország a világ 10 legvonzóbb befektetési célpontja között

Szijjártó Péter a héten a Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatában a magyar gazdaságról szólva azt mondta, hogy

mivel Közép-Európa egyértelműen átvette az unió növekedési motorjának szerepét,

és a V4-ek növekedési üteme duplája az uniós átlagnak, ebben nagy szerepe van Magyarországnak is, ahol tavaly összesen 98 nagyberuházás volt, míg az új beruházások összesített értéke elérte az 1380 milliárd forintot. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy a Site Selection című amerikai szaklap idén a Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő térségben

a magyar beruházásösztönző ügynökséget, a HIPA-t választotta a legjobbnak, és Magyarország pedig ott van a világ tíz legvonzóbb befektetési célpontja között.

Szárnyalt a hazai boltok forgalma

Márciusban 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 5,9 százalékos volt a növekedés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiskereskedelmi forgalom bővülése a februárban mért 8,4 százalékról valamelyest lassult márciusban, amit teljes egészében az indokolt, hogy a húsvét tavaly márciusra, idén pedig áprilisra esett. Ezt tükrözi az is, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben csupán 1 százalékkal nőtt a forgalom a februári 4,8 után, míg egy évvel ezelőtt 6,1 százalékos növekedést mértek.

Ezzel szemben a nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 14,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A húsvéthatás miatt áprilisban várható élénkülés.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Rekordmértékben nőtt az ipari termelés

Márciusban 8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatással kiigazított adat szerint egyaránt – jelentette a KSH. Az ipari termelés márciusi növekedése 21 havi rekordnak számít, legutóbb 2017 májusában regisztrált ennél nagyobb emelkedést a KSH. Az előző hónaphoz képest 1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés.

Az első negyedévben 6,2 százalékra gyorsult az ipari termelés növekedése a tavalyi negyedik negyedév 5,1 százalékos bővüléséhez képest, így hozzájárulhatott az első negyedéves GDP-növekedés érdemi gyorsulásához, amely megközelíthette az 5,5 százalékot is, míg a negyedéves növekedés meghaladhatta az 1,6 százalékot.

Elindult az új hazai kereskedelmi bank

Hét megyében és a fővárosban összesen 139 fiókkal megnyitott a Takarék Csoport új, univerzális kereskedelmi bankja. A tervek szerint október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. is csatlakozik a Takarékbankhoz – ezzel a pénzintézet aggregált mérlegfőösszege várhatóan meghaladja majd a 2300 milliárd forintot.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/© Rido/Ridofranz

Az új Takarékbank indulásakor több mint 140 ezer lakossági és 28 ezer vállalkozói számlát vezet, ez utóbbiakon belül az agrárügyfelek aránya megközelíti a tíz százalékot. A pénzintézetnél 173 önkormányzat bankol. A pénzintézet kezdetben hét megyében (Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Veszprém, valamint kisebb mértékben Tolna) és Budapesten lesz jelen, összesen 139 fiókkal. Emellett két Takarék Mobil bankfiók (Takarék-busz) szolgálja ki folyamatosan az ügyfeleket Fejér és Pest megye területén, összesen 13 kistelepülésen.

Tudott a Boeing vezetése a problémás gépek típushibájáról

A Boeing vezetése már a tavaly őszi indonéz repülőgép-katasztrófa előtt egy évvel tudott a 737 MAX repülőgépek típushibáiról, de hallgatott róluk. Lapértesülések szerint a gyár vezetői már az első modellek gyártása után észlelték a problémákat, de nem jelezték a szövetségi légügyi hatóságnak (FAA). Az indonéziai Lion Air légitársaság gépének tavaly októberi katasztrófája után is csak néhány légitársasággal és néhány pilótával osztották meg az információkat, de akkor is csak részlegesen.

Boeing 737 MAX 8 (a kép illusztráció) Forrás: Boeing

A The Wall Street Journal úgy tudja: mind az FAA, mind a chicagói repülőgépgyár vezető munkatársai egyre növekvő aggodalommal vetik fel, hogy vajon mennyire átláthatóan működik a Boeing, milyen mértékben hallgatta el szándékosan a pilótafülkében észlelt biztonsági hibákat.

Bemutatták a magyar energia- és klímastratégia tervezetét

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közzétette a Nemzeti energia- és klímaterv tervezetét. A dokumentum szerint Magyarország az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátásának minimum 52 százalékos csökkentését tervezi 2050-ig az 1990-es szinthez képest, de 85 százalékos mérséklésre törekszik ilyen hosszú távon, és 2030-ra a megújuló energiaforrások 20 százalékos részarányát szeretné elérni a bruttó végső energiafogyasztáson belül.

A paksi naperőmű napelemtáblái Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az előrejelzések szerint 2030-ra a hazai megújuló alapú villamosenergia-termelő egységek beépített teljesítőképessége meghaladja a 4600 megawattot, amelyből több mint 4000 megawattot a napelemek tesznek ki. A megújuló forrásból származó villamosenergia-mennyiség 2030-ban várhatóan meghaladja a 6500 gigawattórát, amelynek csaknem 70 százalékát napelemek biztosítják.

Nevet változtat a Szentkirályi

A Szentkirályi Magyarország vállalati márkanevet használja a jövőben a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a tavaly felvásárolt Pepsi termékek magyarországi gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég integrálásával létrejött cégcsoport – jelentette be Balogh Levente, a Szenkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke és tulajdonosa sajtótájékoztatón Budapesten. Tavaly a cseh Karlovarské Minerálni Vody (KMV) cégcsoportot tulajdonló olasz Pasquale család és Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz alapítója felvásárolta a PepsiCo magyarországi leányvállalatát.

A bejelentésen elhangzott: folyamatban van a különböző szerződések egységesítése. A két cég tevékenységének integrálásával 600 munkavállalót foglalkoztató, évi 50 milliárd forint árbevételű cégcsoport jött létre, amely Magyarország 8. legnagyobb élelmiszeripari vállalata lett, és a magyar nem alkoholos üdítőital-piac 25 százalékát fedi le. A vállalatcsoporthoz mintegy 300 féle termék tartozik.

Illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Újabb autóipari nagyberuházás Magyarországon

A német tulajdonú

Infineon Technologies vállalatcsoport 32 milliárd forintos beruházást hajt végre ceglédi gyárában, a fejlesztés 275 új munkahelyet teremt,

egyúttal pedig egy újabb fontos állomás Magyarország számára az elektromobilitásra épülő autóipar erősítésében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter kiemelte, hogy a beruházás jelentősége miatt, illetve mert a fejlesztés segíti a magyar gazdaság dimenzióváltását is, a kormány 6,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a cégnek.

Kiskereskedelmi újítások érkeznek

A kiskereskedelem jól ismert áruházláncai számos újdonságot jelentettek be a héten:

  • Kétfajta, újrafelhasználható hálószatyorral kísérletezik a Penny Market diszkontlánc a gyümölcs- és zöldségáruk terén, hogy csökkentse a csomagolóanyagok mennyiségét. A tesztidőszak 20 héten át tart majd a német piacon, amelynek végén azt a változatot tartják meg a Penny üzletek, amelyik jobban elnyerte a vásárlók tetszését.
  • Friss hír, hogy Németországban az Aldi-konszern mindkét ága egy teljesen új saját márkás tejjel rukkolt elő, amely az állatvédelmi irányelvek magas szintű alkalmazása mellett kerül az üzletek polcaira. A Nord és Süd vezetése emellett megállapodott abban, hogy egyes saját márkás termékeiket kölcsönösen árulni fogják. Az Aldi Magyarország az Aldi Süd részeként a korábbi gyakorlatnak megfelelően átvesz bizonyos megoldásokat, így elképzelhető, hogy a magyarországi Aldinál is megjelennek a konszern másik ágából ismert termékek.
  • Egymilliárd forintos beruházással elindította webshopját a Spar Magyarország: a házhozszállítási szolgáltatás a fővárosban és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt. Ausztriában és Szlovéniában már működik ez a rendszer, de a szoftvert a magyar piaci környezethez adaptálták. Az internetes áruház elindításának előkészítése mintegy 30 hónapot vett igénybe, a tesztüzem 11 hónapig tartott.

Milliárdos beruházást adtak át Orosházán

Az amerikai érdekeltségű Guardian Glass orosházi gyárában új lamináltüveg-gyártó üzemet adott át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter a 4,1 milliárd forintba kerülő beruházás átadása előtt elmondta, hogy az Egyesült Államok a második legnagyobb befektető Magyarországon, és a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak az Európai Unión kívül.

A Guardian Orosháza Kft. üveggyártó sorának részlete a beruházás átadásának napján Forrás: MTI/Rosta Tibor

Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója azzal indokolta a beruházást, hogy egyes országok szabályozásai a külső nyílászárók és beltéri üvegek esetében is megkövetelik a biztonságos üvegek használatát, amire a laminált üveg a leghatékonyabb megoldás.

Hatalmas arany- és rézérc lelőhelyre bukkantak Ecuadorban

Egy ausztrál bányavállalat, a SolGold rendkívüli közleményben tudatta, egyik ecuadori leányvállalata hatalmas érclelőhelyre bukkant Ecuador déli térségében. A cég közlése szerint valószínűsíthetően egy óriási, mintegy 800 méter széles és 1200 méter hosszú korridort fedeztek fel az ecuadori hegyvidéken, amely jelentős arany- és rézkoncentrációval bír.

Ecuador az utóbbi két évben került a nagy bányavállalatok figyelmének középpontjába, miután a kormányzat komoly kampánytevékenységet fejtett ki azért, hogy meggyőzze a cégeket az ottani geológiai kutatásokról, illetve a kitermelések megkezdéséről.

Célközeli értéken maradt az infláció, nőtt a külkereskedelem

2019 áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben - közölte a KSH. A Takarékbank elemzői kommentárjában kifejti, hogy a maginfláció 3,8 százalék maradt, így feltehetően az adószűrt maginfláció sem emelkedett az előző havi 3,5 százalékos szintről. Amennyiben az adószűrt maginfláció meghaladja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásait, a Monetáris Tanács folytathatja a monetáris kondíciók normalizálását a nem hagyományos eszközök visszavonásával. Ez elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is.

Illusztráció Forrás: MTI/Matusz Károly

Márciusban az áruexport euróban számított értéke 4,9, az importé 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az áruforgalmi aktívum 677 millió euró volt, 21 millió euróval kevesebb a tavaly márciusinál. Az első negyedévben 5,9 százalékkal nőtt az export és 7,5 százalékkal az import, az exporttöbblet 260 millió euróval csökkent a múlt év azonos időszakával összevetve, és 1,886 milliárd eurót tett ki. Tavaly összesen 4,3 százalékkal nőtt az export, míg 6,9 százalékkal nőtt az import, ennek hatására a külkereskedelmi többlet 2,037 milliárd euróval 6,04 milliárd euróra csökkent.

További magyar blue chipek jelentettek az első negyedévről

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb első negyedévet zárt, 72,6 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, 7 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél, de 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az OTP-csoport az előző negyedévhez képest 5 százalékkal növelte bevételeit, így azok megközelítették a 240 milliárd forintot.

Megugrott a Richter profitja, mert a gyógyszergyártó 121,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el az első negyedévben, ami 6,7 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél. Az adózott nyereség 52 százalékkal 21,6 milliárd forintra nőtt. A csoport árbevételének emelkedését meghatározta a nagy- és kiskereskedelmi szegmens árbevételének bővülése.

Az 5 százalékos elemzői várakozásoknak megfelelően, 5,5 százalékkal 158,9 milliárd forintra nőtt a Magyar Telekom Nyrt. csoportszintű árbevétele az első negyedévben. Az adózott eredmény éves összehasonlításban 58,1 százalékkal, 3,982 milliárd forintra csökkent 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Csökkent a benzin ára

A Mol pénteken 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolaj ára nem változik. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt szerdán változott, a benzin literje 5 forintos emeléssel 405 forintra, a gázolaj literje 4 forintos emeléssel 411 forintra drágult. Az e heti változást követően a benzin ára literenként 403 forintra mérséklődött.