Meghökkentő adatok, amiket nem tudtunk a kínai gazdaságról

Alibaba
5667516 15.10.2018 People walk in Alibaba Group's headquarters building, in Hangzhou, China, October 15, 2018. Iliya Pitalev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Kína nem csupán a világ második legnagyobb gazdasága, de a világ legnagyobb exportőre is. Akinek a van légkondicionálója, számítógépe vagy cipője, az valószínűleg elmondhatja magáról, hogy rendelkezik Kínában előállított termékkel. Emellett azonban számos olyan adat van, melyet a többség valószínűleg nem tudott a kínai gazdaság teljesítményéről.
Vágólapra másolva!

Kína növekvő gazdasága nemcsak javuló általános életszínvonalat hoz magával, de nő a luxuscikkek iránti keresletet is, miközben az országban egyre több a milliárdos. A régi szokások pedig ma már szorosan összekapcsolódnak a modern gazdasággal. A legfontosabb kínai ünnepnek számító Holdújév például mára a legnagyobb vásárlási hétté nőtte ki magát az országban.

Ezzel együtt a Business Insider összegyűjtött néhány olyan lélegzetelállító adatot a kínai gazdaságról, melyet valószínűleg csak kevesen tudnak.

Hatalmas felvevőpiac

Noha Kína globális exportban világelső, az ország óriási importpiacnak is számít. A mezőgazdaságban például különösen izgalmas helyet foglal el.

Kína ugyanis az Egyesült Államokban megtermelt mezőgazdasági javak legnagyobb felvevőpiaca,

amivel megelőzi az USA két közvetlen szomszédját, Kanadát és Mexikót.

Tavaly összesen 9,2 milliárd dollárért importált Kína amerikai mezőgazdasági termékeket, melyek több mint felét a szójabab tette ki.

Kiskereskedelmi óriás

Ha valaki azt gondolja, hogy a világ legnagyobb kiskereskedelmi cége a Walmart vagy az Amazon, az súlyosan téved. A kínai Alibaba ugyanis mindkét vállalatot maga mögé szorítja méretben.

Az Alibaba lenyomja az amerikai kiskereskedelmi óriásokat Forrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

A kínai online kereskedelmi gigász majdnem háromszor akkora forgalmat bonyolít, mint az Amazon, és ha a leányvállalatokat is figyelembe vesszük, akkor éppen csak lehagyja a Walmartot.

Ráadásul az Alibaba az amerikai e-kereskedelmi piacon is megvetette a lábát az AliExpress szolgáltatásával,

amely mára a hatodik legnagyobb online kereskedelmi weboldal az Egyesült Államokban.

Luxus és milliárdosok

Kínában 388 dollármilliárdos él, ami igencsak elmarad az USA 680 milliárdosától, főleg hogy az amerikai szupergazdagok összvagyona majdnem háromszorosa a kínai milliárdosok vagyonának. Ezzel együtt a milliárdosok létszámában mégis második az USA mögött a globális rangsorban, ráadásul 2017-ben 55-tel nőtt az ország milliárdosainak száma, ami a legerősebb bővülési ütem volt az egész világon – noha 2018-ban 49-en visszacsúsztak a milliomos kategóriába.

Nemcsak a milliárdosok, de az átlagemberek is egyre gazdagabbak Kínában Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal Kína leggazdagabb embere így is eléggé le van maradva az amerikai milliárdosok mögött.

Jack Ma, az Alibaba vezére ugyanis csupán a 21. a Forbes milliárdosokat tömörítő listáján a maga kevesebb mint 40 milliárd dolláros vagyonával.

Ezzel megelőzi őt Jeff Bezos mellett Bill Gates, Warren Buffett, valamint Mark Zuckerberg is.

A kínai háztartások azonban mára elég gazdagok lettek ahhoz, hogy a luxusipar kiemelkedő fogyasztóivá lépjenek elő. Különösen a fiatalok hajtják ezt a trendet, és az életszínvonal széleskörű javulásának köszönhetően a kínaiak 2018-ban már 73 milliárd dollárt költöttek el luxuscikkekre.

Jövedelem és export

A fentiek viszont nem mehettek volna végbe anélkül, hogy Kínában ne emelkedtek volna meg drasztikusan a jövedelmek az elmúlt években. Kína robbanásszerűen növekvő gazdasága ugyanis nem csupán a milliárdosok számát emelte fel, de az átlagemberek jövedelmét is felhúzta. Ennek következtében

2002 és 2012 között a kínai háztartások átlagjövedelme évi 987 dollárról 4273 dollárra emelkedett, ami több mint 400 százalékos erősödésnek számít.

Egy évvel később, 2013-ban, ez az összeg 4806 dollár volt, ami majdnem ötszöröse a 2002-es szintnek.

Az életszínvonal növekedése azonban nem választható el teljesen attól, hogy Kína az elmúlt közel fél évszázadban jelentősen megnyitotta a gazdaságát, és elkezdett lendületesen exportálni. Míg 1970-ben az export csupán kevesebb mint 3 százalékát adta a GDP-nek, addig 2010-re ez az arány 26 százalékig nőtt – ami egyébként visszaesés a 2006-ban elért 36 százalékos csúcsról. Mindez azt jelenti, hogy Kína exportgazdasága 954 százalékkal nőtt 1970 és 2010 között.

Kína egyre meghatározóbb szereplője a világgazdaságnak Forrás: Imaginechina/Wang gang

Végül különösen érdekes, hogy már évek óta nem állja meg a helyét a korábbi elképzelés, amely alapján Kínát sokan a világ gyáraként képzelték el, ahol munkások tömegei dolgoznak éhbérért. A Világbank napi 1,90 dolláros jövedelemnél húzza meg a saját szegénységi határvonalát, amely alá 2015-ben a kínai lakosság csupán 0,7 százaléka került. Ez 1,35 milliárd fős összlakosság mellett 9,9 millió szegényt jelent.

Kína egyébként ennél magasabb jövedelemnél húzza meg a vonalat, de még ez alá is csupán a lakosság 3,1 százaléka, vagyis 30,5 millió ember kerül be.

Mindeközben az Egyesült Államok hatályos szegénységi határvonala alatt a lakosság 12,3 százaléka él. Ez azt jelenti, hogy az USA-ban 39,7 millió ember él szegénységben, vagyis jóval többen, mint Kínában.