A befektetők megint imádják a készpénzt

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A legvagyonosabb magánbefektetők világszerte igen nagy arányú készpénzt tartanak a portfólióikban – derül ki a UBS Group friss jelentéséből. A háttérben alapvetően az állhat, hogy egyre többen kezdtek óvatosabbak lenni, ahogy az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus megnövelte a globális kockázatokat.
Vágólapra másolva!

A leggazdagabb magánbefektetők a portfóliókban kezelt vagyonuk 32 százalékát tartják készpénzben – derül ki a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító UBS Group napokban kiadott jelentéséből.

Különösen magas ez a szám Ázsiában és Latin-Amerikában, ahol ez az arány fölmegy 36 százalékra is.

Ezzel szemben Svájcban például 31 százalék, míg Európa egészén 35 százalék az arány. Fontos kivételt képez azonban az Egyesült Államok, ahol a portfóliók készpénzaránya mindössze 23 százalékos – írja a Bloomberg.

A készpénz egy igen fontos biztonságos eszköz, ha valakinek számít a stabil likviditás, azonban hosszabb távon már megvannak a komolyabb kockázatai is – mondta Paula Polito, a svájci bank Global Wealth Management üzletágának ügyfél-stratégiai vezetője. Jelenleg pedig az látszik, hogy globálisan igen nagy a készpénz aránya a portfóliókban, vagyis ez pont jó idő ahhoz, hogy a befektetők elkezdjenek diverzifikáltabb befektetésekben gondolkodni – tette hozzá.

Elkezdtek fedezékbe húzódni a befektetők Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A szakember megjegyzése azért is izgalmas, mert a UBS kutatása alapján

a megkérdezettek 42 százaléka tervezi növelni a befektetéseit, és mindössze 17 százaléka tervez csökkentést.

Globálisan a legfontosabb kockázatok között megtalálható a latin-amerikai infláció, de az ázsiai befektetők számára például egy kiterjedt kereskedelmi háború lehetősége jelenti a legnagyobb félelmet. A megkérdezett amerikaiak körében az USA politikája adta a legnagyobb bizonytalansági faktort.

Érdekesség, hogy a UBS most először végzett el negyedéves befektetési hangulatelemzést, vagyis nincsenek korábbi, összehasonlítási alapot képező kutatások a banktól. A felmérés egyébként márciusban készült, összesen 17 országban, és 3600 olyan befektetők vontak be, akinek legalább 1 millió dollárnyi befektethető eszköze van. Emellett megkérdezték még olyan cégek vezetőit is, amelyek legalább évi 250 ezer dolláros bevételt hoznak össze, és legalább egy alkalmazottjuk van.