A Siemens 10 ezer állást szüntet meg a sikeres negyedév ellenére is

siemens mülheim lausward erőmű turbina
Vágólapra másolva!
Az elemzők által vártnál kedvezőbb lett a Siemens AG profitja a március végével záródott pénzügyi év második negyedében.
Vágólapra másolva!

A müncheni székhelyű konszern, amely az orvosi képalkotó eszközöktől kezdve a szélerőmű-generátorokon át a vasúti szerelvényekig sok terméket gyárt, szerdán azt közölte, hogy

a negyedévben az adózott eredménye 7 százalékkal, 2,4 milliárd euróra emelkedett.

Szakértők gyengébb adatra, 2,24 milliárd euróra számítottak.

A Siemens árbevétele 4 százalékkal, 20,94 milliárd euróra emelkedett, rendelésállományának értéke pedig 6 százalékkal, 23,61 milliárd euróra nőtt.

A Siemens szerdán megerősítette folyó pénzügyi évére vonatkozó részvényarányos profit-előrejelzését, továbbra is 6,30-7 eurót vár.

A Bloomberg ugyanakkor arról számol be, a konszern komoly strukturális átalakításokat tervez az idei évre.

Egy Siemens-turbinával dolgozó munkások Forrás: Siemens

Márciusban már tárgyalásokat kezdtek a japán Mitsubishi-csoport nehézipari divízójával gázturbinák gyártásával kapcsolatos együttműködésről. Most pedig arról érkeztek hírek, hogy a Siemens megerősítené az energetikai szektorhoz kapcsolódó gáz- és olajipari üzletágát, mely ugyan a 2018-ban a legnagyobb bevételt érte el, de a profitrátája a legalacsonyabb volt az összes divízió közül.

A rendelkezésre álló információk szerint, a konszern 30 milliárd eurós hátszéllel indítana útjára egy új céget, amiben a főleg szélturbinákat szállító és megújuló energiákkal kapcsolatos gyártási tevékenységet végző Siemens Gamesa Renewable Energy 59 százalékos részesedéssel bírna. Az új cég olaj- és gázszállításra, valamint a hagyományos energiahordozókhoz kapcsolt energiaátviteli feladatok ellátására jönne létre.

Ez és a többi átalakítás ugyanakkor jelentős változásokat hozna a munkavállalók számára is.

A Magyarországon is érdekelt vállalat az előző üzleti év végén világszerte 379 ezer embert foglalkoztatott, többségüket, 262 ezer embert Németországon kívül.

A vállalatcsoportnál 2023-ig 2,2 milliárd eurós megtakarítást kell elérni, ami jelentős létszámleépítés árán teljesíthető. A digitális technológiákkal foglalkozó részlegekről 4900, az "okos" információtechnológiák fejlesztésén dolgozók közül 3000 főt, a vállalatvezetés központi egységeiről pedig 2500 embert küldenek el. Ugyanakkor a cég a következő években globálisan 20 500 új munkavállalóval számol.