Lehet, hogy megtalálták Eldorádót

Ecuador Cascabel copper-gold project SolGold ALpala réz arany bányásza
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál bányavállalat, a SolGold rendkívüli közleményben tudatta, egyik ecuadori leányvállalata hatalmas érclelőhelyre bukkant Ecuador déli térségében – számol be róla a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Az előzetes feltérképezés és mintavétel alapján a bányatársaság azt jelezte: kiterjedt, jelentős réz-arany koncentrációra bukkantak Porvenir körzetben, Ecuador déli részén:

A cég közlése szerint a lelet hasonló jelentőségű lehet, mint a zászlóshajójuknak számító Cascabel-projekt, amelynek keretén belül komoly réz- és aranykitermelés valósul meg az ország északi részén.

A vállalat azt is közölte, hasonló eredményeket kaptak a közeli Mula Muerta hegyvidéki területen végzett vizsgálatok során is, ezért azt feltételezik, hogy a két lelőhely egyetlen nagy mezőt alkot. Ha ez így van, akkor valóban óriási,

mintegy 800 méter széles és 1200 méter hosszú korridort fedeztek fel az ecuadori hegyvidéken, amely jelentős arany- és rézkoncentrációval bír.

A SolGold egyik fő tevékenységi területe Ecuador északi részén, a Cascabel-projekten belül az Alpala lelőhely Forrás: SolGold

A SolGold közzétette azt is a cégvezető jegyezte nyilatkozatában, hogy az eddigi mintavételi adatok szerint, a lelőhely „gazdagabb és nagyobb”, mint a fent említett projekten belül a legfontosabbnak számító Alpala kitermelési pont.

Ott szakértői becslések szerint 23 millió uncia arany és 11 millió tonna rézérc rejtőzhet.

Nick Mather ügyvezető igazgató szerint, a Porvenirben talált lelet „különleges felfedezés”, ami az első becslések szerint ennél is nagyobb tartalékkal kecsegtet.

Az ausztrál bányavállalat 72 bányászati koncesszióval bír Ecuador területén leányvállalatain keresztül. A mostani felfedezés kapcsán azt jelezték, az év második felében lezajlanak az első próbafúrások és a további tesztek a friss lelőhelyen, amiknek már ebben a hónapban nekilátnak.

A cég szerint minőségét és tartalékait tekintve ez a terület az eddigi legjobb réz-arany lelőhelyük az országban.

Ecuador az utóbbi két évben került a nagy bányavállalatok figyelmének középpontjába, miután a kormányzat komoly kampánytevékenységet fejtett ki azért, hogy meggyőzze a cégeket az ottani geológiai kutatásokról, illetve a kitermelések megkezdéséről.

A cég szerint különösen értékes lelőhelyre bukkantak most Forrás: SolGold

Az országban jelen van a Newcrest Mining is, Ausztrália legnagyobb aranybányászati vállalata, a feltárt területek közel 14 százaléka tartozik hozzá. A második legnagyobb ecuadori szereplő a BHP, az ismert lelőhelyek 6 százaléka felett diszponál.

Ecuador tavaly összesen 21,6 milliárd dollár értékben exportált különböző nyersanyagokat és termékeket a világ többi országába. Ebből a fémfélék egyelőre csekély arányban részesülnek, a tizedik helyen állnak 0,8 százalékkal, de a kormány feltett szándéka, hogy egyre több kitermelőt az országba csábít a kitermelés felfuttatására.