Rekordbüntetést kapott a Porsche

Porsche Macan 2018
cof
Vágólapra másolva!
Rekordösszegű bírságot kapott a Porsche azért, mert bizonyosságot nyert, az autógyártónál csaltak az emissziós tesztekkel - írja az Independent.
Vágólapra másolva!

535 millió eurót, azaz mintegy 176 milliárd forintot kell fizetnie a Porschenak az autói emissziós értékeivel való manipulálásért.

A hatóságok szakértői az "ellenőrzési feladatok hanyag ellátásáról" beszéltek a Volkswagen-csoporthoz tartozó autógyártó kapcsán.

A Porsche nem nyújt be fellebbezést a hatósági döntéssel szemben. Ugyanakkor kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben jelezték, az ügy kapcsán a vállalatnál levonták azt a tanulságot, hogy végleg abba kell hagyniuk a dízeles járművek gyártását.

Az elmúlt évben a Porsche már jelezte: abbahagyják a dízelautók gyártását és fejlesztését, és csak a benzines meghajtásra koncentrálnak.

Illusztráció Forrás: Origo

Emlékezetes, hogy a közelmúltban globális jelentőségű, úgynevezett dízelbotrány rázta meg az autóipart, mikor kiderült, számos nagy nevű gyártó csalt a károsanyag-kibocsátás értékeivel egyes modelljeinél. A Volkswagen, Audi, Nissan is elismerte, manipulálták a teszteredményeket azért, hogy úgy tűnjon, modelljeik kevésbé szennyezőek, mint amennyire valóban azok.

A dízelbotrány költségei alaposan megtépázzák az érintett gyártókat, borítékolhatóan jelentősen csökkentve idei eredményeiket.

A Volkswagen néhány nappal ezelőtt közölte, a csalás eddig 30 milliárd eurójukba került, a negyedéves profit pedig 10 százalékkal zuhant a korábbi értékhez képest. A BMW jelezte, náluk akár 74 százalékkal is alacsonyabb lehet a mostani ráta, tekintve, hogy az összeg nagy részét elvitték a jogi költségek.

A VW-csoport közölte, még további egymilliárd eurójukba biztosan kerülni fognak a csalás kapcsán jelentkező jogi kiadások. Azt is jelezték, ugyan a negyedéves bevételek 60 milliárd euróra nőttek, ami 3,1 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, ám a profit 3 milliárdra esett vissza.