Idén utoljára érvényesíthető az iparűzési adóalap-mentesség

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
A 2018-as adóévhez kapcsolódóan, azaz a legtöbb adózónál 2019. május 31-ig érvényesíthető utoljára a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség – figyelmeztetnek a Niveus Consulting Group szakemberei.
Vágólapra másolva!

A helyi iparűzési adóbevallás benyújtási határidejének közeledtével érdemes tudni, hogy a 2018-as adóévben érvényesíthető utoljára a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap-mentesség – hívja fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group Adótanácsadási Üzletágának Partnere.

A mentesség lényege, hogy az iparűzési adóalap csökkenthető az adóévi átlagos statisztikai állományi létszámnak az előző évi átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest bekövetkezett növekménye után 1 millió forint/fő összeggel.

Így például egy 250 fős bővítés esetén 5 millió forint összegű iparűzési adó spórolható meg – tájékoztat Bagdi Lajos.

Az iparűzési adóalap 1 millió forint/fő összeggel csökkenthető nem állami támogatásból létrehozott létszámbővítés esetén Forrás: Shutterstock

– figyelmeztet Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group Adótanácsadási Üzletágának Szenior Menedzsere.

Szintén fontos, hogy

ha a kedvezmény 2018. évi igénybevételét követően 2019-ben 5 százalékot meghaladó mértékű létszámcsökkenés következik be, akkor az előző adóévre igénybe vett adóalap-mentességgel növelni kell a 2019. évi helyi iparűzési adó alapját.

Tehát csak akkor érdemes a kedvezményt igénybe venni, ha 2019-ben nem várható számottevő csökkenés az átlagos statisztikai állományi létszámban.