A befektetők már most odavannak az Uber részvényéért

Uber
--FILE--A man uses the taxi-hailing app Uber on his smartphone in Beijing, China, 13 May 2015. Uber Technologies Inc is leading a charm offensive in China even as the controversial US ride-hailing app valued at $40 billion battles with raids on its offices and a crackdown on its drivers deemed to be operating illegally. Speaking at a technology conference in southern China, CEO Travis Kalanick called on local governments and leaders to work in collaboration with Uber. "Everything we do is focused on making cities better. The benefits come to cities when Uber works with local government and local leaders to make this progress a reality," he said, noting that Uber had created over 60,000 jobs across China just in April. People with knowledge of the matter said Uber has been actively trying to forge closer ties with local governments in China in a bid to fend off protests by local taxi firms, raids on its offices and well-connected local rivals.
Vágólapra másolva!
A tervek szerint még csak ezen a héten lép tőzsdére az Uber, azonban a részvénypiaci elemzők már most kedvező árfolyamcélokat fogalmaztak meg a fuvarmegosztó vállalat papírjára. Ez azonban rossz hír is lehet, mivel ha nem jönnek be a várakozások, akkor a kipukkadó buborék a mélybe is húzhatja az Ubert.
Vágólapra másolva!

A várakozások szerint pénteken kezdődik meg a nyilvános kereskedés az Uber részvényeivel, azonban egyes befektetési elemzők már most rendkívül optimista jóslatokat fogalmaztak meg a fuvarmegosztó cég papírjaival kapcsolatban. Eddig legalább két elemzőcég adott ki véleményt a még nem is kereskedett részvényről, és

míg az egyik a „közlekedés Amazonjának" nevezte az Ubert, addig a másik arra is figyelmeztetett, továbbra sem világos, mikor válhat végre nyereségessé a társaság

– írja a MarketWatch elemzése.

Először a Wedbush két elemzője ugrott fel az optimizmus vonatra, és 65 dolláros célárfolyamot fogalmaztak meg az Uber papírjára. Ez pedig igen magas ahhoz képest, hogy az Uber hivatalos közlése szerint a részvényét 44 és 50 dollár között árazzák majd be.

Lehetőségek tárháza

A szakértők jelezték, noha sok kihívással kell még szembenéznie a társaságnak a következő években, olyan lehetőségek rejlenek az Uberben, melyek megágyazhatnak annak, hogy a vállalat a legnagyobbak – az Amazon, az Apple vagy a Google – közé kerüljön a következő időszakban. A Wedbush elemzői külön kiemelték, hogy az Uber hatalmas hálózattal rendelkezik, azonban még így is óriási növekedés állhat előtte.

A fuvarmegosztó cég ugyanis 63 országban van jelen, de ezekben a lakosságnak még csupán 2 százaléka használta a cég szolgáltatását, vagyis bőven van még mozgástér fölfelé.

Ráadásul ha az Uber valóban képes lesz érdemben megvetni a lábát más területeken is a klasszikus fuvarmegosztás mellett, akkor az további jelentős növekedési lehetőséget biztosíthat a cégnek.

Bőven lehetmég növekedési mozgástér az Uber előtt Forrás: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan a D.A. Davidson elemzője egy fokkal kevésbé optimista, és a lehetséges negatívumokra is felhívja a figyelmet. Tom White 53 dolláros célárat lőtt be az Uber papírjára, ami ugyancsak magas, azonban a szakértő kiemelte, az Uber jelentős előnyei mellett komoly ellenszelekkel is szembe kell nézni.

Versenyelőny nyereség nélkül

Pozitívum például az Uber versenyelőnye a piacon, ami hosszú távon meg is maradhat. Ehhez jön még a már említett szinergia a társaság különböző üzletágai között, amely szintén sokat segíthet a részvénynek. Ezzel szemben viszont

az Uber bevétel-növekedése tavaly már érdemben lelassult,

az pedig továbbra sem látható, mikorra várható, hogy a cég elkezd nyereséget elérni – főleg, hogy a haszonkulcsokkal összefüggő trendek egyre romlanak.

Az Uber egyébként igen gyorsan tornászta föl magát a legnagyobbak közé. Míg 2011-ben csupán 60 millió dollárt ért a vállalat, addig mindössze két évvel később már közel 4 milliárdra rúgott az értékeltsége, vagyis unikornissá (legalább 1 milliárd dollárt értő startuppá) vált.

A Lyft példája intő jel lehet a befektetők számára Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

További izgalmas kérdés lesz, hogy

miként kezeli majd a piac az Uber részvényét az amerikai versenytársnak számító Lyft eddigi kedvezőtlen teljesítménye után.

A Lyft ugyanis 72 dolláron indította be a kereskedést a részvényeivel márciusban, azonban mára a papír árfolyama nagyjából 15 százalékot gyengült – részben pont azért, mert nem világos, mikorra várható, hogy a fuvarmegosztó cég elkezd nyereséget termelni.