Az ország, amelynek turizmusát egy csapásra tönkretette a terrorizmus

srí lanka, robbantás, merénylet, templom, terror
Rendőri erők egy Srí Lanka-i templom előtt a 2019. április 21-i támadássorozat után.
Vágólapra másolva!
Elhagyott tengerpartok, üresen kongó szállodák – így fest Srí Lanka turizmusa a 253 halottas áldozatot követelő iszlamista terrormerényleteket követően. A turisták most érthető módon inkább olyan helyeket keresnek, amelyek kevésbé tűnnek veszélyesnek.
Vágólapra másolva!

Az ország éves szinten 4,4 milliárd dollárt termelő ágazata napok alatt mélypontra került a több mint 250 halálos áldozattal járó húsvéti robbantásokat követően.

Az idegenforgalom, amely a GDP 5 százalékát adja, a terrorcselekmények miatt most jelentős visszaesést kénytelen elszenvedni, ugyanis sorra mondják le az indiai-óceáni szigetországba szóló szállásfoglalásokat.

A merényleteket követő héten a foglalások hajmeresztő mértékben zuhanni kezdtek.

Ráadásul ma több szobafoglalást mondanak vissza, mint ahány szállást lefoglalnak.

A Srí Lanka-i utazási szövetség elnöke azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a legnagyobb visszaesést a főváros, Colombo szenvedi el a turisták számát tekintve.

A srí lankai Pinnawala elefánt árvaház lakói tartanak hazafelé fürdetés után és útközben áthaladnak egy bazársoron is a fokozottan veszélyeztetett állatok Forrás: AFP/Ishara S.Kodikara

Nem csoda, ha a vendégek elmaradása miatt egyes légitársaságok ritkábban indítják járataikat.

A robbantásos merényletek egyébiránt egy olyan időszakban rázták meg az 1600 kilométer hosszú tengerparttal rendelkező országot, amikor az idegenforgalom a fellendülés időszakát élte a 2009-ben véget ért, évtizedeken át tartó polgárháborút követően.

A turizmus Srí Lanka harmadik legnagyobb és egyben leggyorsabban fejlődő, külföldi valutát termelő ágazata. Az egész gazdaság számára fontos lenne tehát, hogy a turisták száma minél hamarabb visszatérjen a válság előtti szintre.

A Srí Lankán áprilisban történt események tehát egyértelműen negatívan hatnak a beutazó turizmusra, és ez a hatás az elkövetkező hónapokban még biztosan érezhető lesz.

Az Origo ezzel kapcsolatban megkereste a Magyar Utazási Irodák Szövetségét, ahol a kialakult helyzettel kapcsolatban több dolgot is fontosnak tartottak hangsúlyozni.

A MUISZ állásfoglalása

Mindenekelőtt kiemelték, hogy miután Srí Lanka GDP-jének komoly hányada származik a turizmusból és az ahhoz köthető szolgáltatásokból, ezáltal a kormányzat kiemelt célja a helyzet mielőbbi rendezése.

Az események hatására az ország teljes területén, de különösen a repülőtereken, a szállodáknál, a turisztikai nevezetességeknél, a vallási kötődésű helyszíneknél és a közutakon nagyon szigorú biztonsági ellenőrzést vezettek be.

Másfelől Srí Lankán április végétől októberig tart az alacsony szezon, tehát a nyári hónapokban egyébként is mérsékeltebb érdeklődés várható, főként az Európából érkező utazók körében.

Ez utóbbi tényező miatt

jelenleg nehéz felmérni azt, hogy milyen mértékben esett vissza a Magyarországról Srí Lankára történő utazások száma.

A szövetség mindenesetre bízik abban, hogy az októberrel kezdődő főszezonra ismét nagy érdeklődésre számot tartó desztinációként említhetjük az országot.

Húsvétvasárnap támadtak a keresztényekre

Április 21-én, húsvétvasárnap, Jézus feltámadásának ünnepén három templomra és három luxushotelre támadtak robbanóeszközökkel iszlamista terroristák, a nap folyamán később pedig további robbantások voltak.

253 ember meghalt, legalább 500 megsérült.

A halottak között 42 ország állampolgárai voltak, magyarok nem. A terrortámadás-sorozatot az Iszlám Állam vállalta magára.