Az ausztrálok feltalálták a tejet, amely 60 napig friss

zab,tej,
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál élelmiszeripari technológiai cég szabadalmaztatott egy folyamatot, amellyel legalább 60 napig adalékanyagok vagy tartósítószerek nélkül frissen tartja a 100 százalékban természetes tejet a hűtőben.
Vágólapra másolva!

A hírről beszámoló ausztrál hírportál szerint ez a legnagyobb áttörés a tej tartósításában a pasztőrözés 1864-es (pontosabban 1862-es) felfedezése óta.

Az új eljárás kíméletesebb és egyszerűbb feldolgozási technikát igényel, továbbá nem szükséges hozzá hőkezelési eljárás.

A Naturo cég vezetője, Jeff Hastings szerint a pasztőrözés ugyanis meglehetősen agresszív folyamat: a tejet 72 fokra hevítik, majd 15 másodperc után gyorsan lehűtik 6 fok alá.

Az ausztrál szabadalommal a pasztőrizálást elkerülve is tartósan friss marad a tej a hűtőben tárolva (a kép illusztráció) Forrás: pixabay.com

Az új találmány kifejlesztése öt évig tartott, és az eredményeképpen megszülető tej íze nagyban különbözik a szupermarketek polcain található hosszú élettartamú, kartondobozos UHT tejtől, inkább

a klasszikus nyers tej ízére emlékeztet.

A tartósítási folyamat a teve, a kecske és a juh tejére is alkalmazható.

A szabadalom nemcsak abban segít, hogy a vásárlók tartósan is tárolhassanak friss tejet a hűtőjükben. Az ausztrál tejtermelők régóta küzdenek a szűkös exportlehetőségekkel, melyek során legfeljebb repülőgéppel, drágán és kis mennyiségben szállítva lehet eljuttatni a tejet az Ausztráliához közeli országokba.

A hosszabb eltarthatóság segíthet nagyobb tételben és olcsóbban exportálni a tejet.

A Naturo az új eljárással készített tejet Kínába, Japánba, Malajziába, Szingapúrba és Indonéziába tudja szállítani tengeri árufuvarozással.

A queenslandi kormány 250 ezer ausztrál dollárt biztosított a Naturo tejfeldolgozó technológiájának fejlesztésére. A vállalat jelenleg befektetőt keres egy kísérleti üzemhez, amely évente 10 millió liter tej előállítására lesz képes.

Forrás: ABC.net.au