Tovább terjeszkedhetnek a magyar sertéstartók

sertés malac disznó
Nyírjákó, 2011. november 22. Koca szoptatja malacait a nyírjákói sertéstelepen. A Startmunka kistérségi mintaprogram keretében hat nyírjákói Start kártyás munkavállaló tanulja a sertéstenyésztést. A közfoglalkoztatási program első, október 20-tól december 31-ig tartó szakaszára közel 3 millió forintot kapott a település. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A sertéspestis miatt világpiaci szinten robbanásszerű áremelkedésre lehet számítani. A magyar állattartók ebből akkor profitálhatnak, ha bővülnek az exportpiacok és ha itthon továbbra is sikerül féken tartani a járványt - mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke.
Vágólapra másolva!

Kiss György - aki a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke is - a lap csütörtöki számában kifejtette:

Magyarországon mindeddig sikerült megakadályozni a fertőzés átterjedését

a házisertésekre, miközben világszerte több száz millió sertést kellett levágni. A világpiac legnagyobb szereplője Kína, ahol a becslések szerint a teljes sertésállomány akár 15-20 százalékkal is csökkenhet.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Magyarországra nézve ez egyrészt azt eredményezi, hogy a dán, a német, a spanyol termékek behozatala csökken, mivel ezekből az országokból nőhet a kínai piacra az export. Ugyanakkor

a hazai sertéstartóknak is kedvező lehet, ha megnyílnak a kivitel előtt a távol-keleti, a kínai, a japán és a dél-koreai piacok.

A szakember szerint a fogyasztói árakban - szintén a világpiaci folyamatok miatt - a következő időszakban enyhe, majd a későbbiekben akár robbanásszerű áremelkedés is végbemehet.

Bár az exportlehetőségek szélesedése optimizmusra ad okot, óvatosságra intő tényező, hogy a betegség elleni védekezés rendkívül költséges, jelentős terhet ró az állattartókra - jegyezte meg.