Kína népessége 2023-ban érheti el a csúcsot

Xi Jinping says China should invest more in the elderly China Chinese elderly old people senior SQUARE FORMAT
--FILE--Elderly Chinese people talk as they take a rest at a park in Xuchang city, central China's Henan province, 1 January 2015. China should increase investment in care for the elderly, President Xi Jinping told a meeting of the country's top leaders on its aging population, official Xinhua news agency reported. "Our policies measures, work base, institutional mechanisms, and so forth are still deficient leading to a fairly large gap with the hope of the elderly to enjoy happiness later in life," it quoted Xi as saying on Friday. For the first time in decades China's working age population fell in 2012 and the world’s most populous nation could be the first country in the world to get old before it gets rich. China's population is set to peak at about 1.45 billion by 2050 when one in every three people is expected to be more than 60 years old, with a shrinking proportion of working adults to support them. With the world's largest elderly population and the fastest aging population, facing the problems was an "important responsibility," Xi told the Communist Party's powerful Politburo.
Vágólapra másolva!
Az eddig vártnál 6 évvel korábban érheti el a demográfiai csúcsát a világ legnépesebb országa. Kína lakosságának száma így 2023-ra ütheti meg a tetőpontot, aminek súlyos gazdasági következményei is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Bár a kínai kormány korábban úgy jósolt, hogy a kínai népességszám 2029-ben fogja elérni a maximumot, egy friss kutatás szerint ezt 6 évvel korábbra, vagyis 2023-ra lehet tenni. A népességnövekedés ugyanis egyre gyorsabban lassul, ami azt jelenti, hogy

a világ második legnagyobb gazdaságának nem lesz egy egész évtizede arra, hogy felkészüljön a tetőpont elérésére

– hangsúlyozza a Global Demographics és a Complete Intelligence közös jelentése.

Mindez azt jelenti, hogy a szülőképes korú nők (ez hivatalosan 15 és 49 éves kor között van) száma 318 millióra süllyedhet 2023-ra a tavalyi 346 millióról. Ennek következtében pedig sokkal kevesebb gyerek is fog születni az országban. A tanulmány szerint 2023-ban már csak 13,3 millió lesz a kínai újszülöttek száma, szemben a 2018-as 15,2 millióval.

Drasztikus csökkenések

Kína egyébként 2013-ban kezdte el fokozatosan lazítani az egy gyerek vállalására épülő családpolitikáját,

ami kezdetben meg is emelte a születésszámot az országban, de egyre inkább úgy tűnik, ennek hatásai kezdenek kifutni.

Az adatok szerint 2015-ben 45,6 volt az 1000 nőre eső szülések száma, amely 2016-ban hirtelen felpattant 49,9-re. Tavaly azonban már drasztikus csökkenés volt tapasztalható, és a szám lement egészen 43,9-ig. A teljes születésszám ezzel együtt 12 százalékkal zsugorodott 2017 és 2018 között.

A vártnál korábban érheti el Kína a demográfiai csúcsot Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Noha a kutatás szerint Kína végső soron képes volt stabilizálni a lakosságszámát, azonban az egy gyerekre épülő politika enyhítésének késlekedése végül azt eredményezte, hogy az országban jelentősen lecsökkent a szülőképes korú nők száma. Ráadásul a jelentés mögött álló egyik szakértő hangsúlyozta,

Kína már nem igazán tud mit tenni annak érdekében, hogy érdemben növelje a születésszámot.

Főleg úgy, hogy a lakosság egyre gazdagabb lesz, ami szintén a kevesebb gyerek vállalása irányába tolja a családokat.

Gazdasági következmények

Mindennek pedig igen súlyos, főként negatív gazdasági következményei lesznek egyes iparágakban. Elsősorban a csecsemőkkel és gyerekekkel kapcsolatos fogyasztói szektorban kezdhet el kiéleződni a verseny, ahogy áttevődik a hangsúly az általános növekedésről a piaci részesedésért folyó harcra – mondta Tony Nash, a Complete Intelligence vezetője.

Ezzel együtt viszont szerte Ázsiában beüthet egy általános gazdasági probléma is 2023-tól – teszik hozzá a jelentés készítői. Ahogy ugyanis nemcsak Kínában, de Dél-Koreában, Japánban és Tajvanon is csökken majd a népesség, a társadalmi és gazdasági mobilitás is gondot okoz majd.

Jelenleg ugyanis Északkelet-Ázsia felel a globális feldolgozóipari termelés 35 százalékáért, amit viszont egyre erősebben érint majd a fokozódó automatizáció.

Az egyre inkább elöregedő társadalmak lakosai viszont egyre kevésbé tudnak majd alkalmazkodni az új kihívásokhoz.

Súlyos gazdasági hatásai is lesznek a kínai népesség változásának Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Ehhez jön még, hogy Kínában 2023-tól elkezd romlani az a függőségi arány is, amely azt mutatja, a dolgozó lakosságnak mekkora inaktív népességet kell támogatnia vagy eltartania egy gazdaságban. A két folyamat együtt pedig igen súlyos jövedelmi különbségekhez vezethet a jelentés szerint, ami tovább nehezítheti az egyes szektorok helyzetét.