Felrobbantotta a tőzsdét Leonardo DiCaprio húsmentes hamburgert gyártó cége

The Beyond Burger from Beyond Meat is Served At Al Rokers Booth at the Heinken Light Burger Bash Presented by Schweid & Sons Hosted by Rachael Ray GettyImageRank3 Serving Booth HORIZONTAL USA Florida - US State Miami Beach Photography Al Roker GENERAL VIE
MIAMI BEACH, FL - FEBRUARY 24: A general view during the South Beach Wine & Food Festival's Heineken Light Burger Bash, where Al Roker's booth served the Beyond Burger on February 24, 2017 in Miami Beach, Florida. Aaron Davidson/Getty Images for BEYOND MEAT/AFP
Vágólapra másolva!
A Beyond Meat nevű céget, amelyben érdekeltsége van az amerikai színésznek is, a héten vitték tőzsdére, ám arra senki sem számított, hogy az eredeti részvényárhoz képest - napok alatt - 163 százalékkal többet fognak érni a papírok – írja a MarketWatch.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évtizedben a Beyond Meat mostani tőzsdei nyitása volt a legnagyobb durranás a parkettre vitt cégek közül.

A húsmentes hamburgert is gyártó cég ugyanis közel megháromszorozta papírjai értékét a bevezetési részvényárhoz képest.

Beyond Meat burgerek Forrás: AFP/2017 Getty Images/Aaron Davidson

A részvényeket eredetileg 25 dolláros (7.200 forint) áron dobták piacra, ám délutánra már 46 dolláron álltak a NASDAQ-on, majd a kereskedés végére elérték a 65,75 dollárt (19 ezer forint).

A Beyond Meat piaci részesedése 1,5 milliárd dollár volt szerda este, míg csütörtök délutánra már elérte a 3,8 milliárd dollárt.

A vállalat 9,5 millió részvényt értékesített, és legalább 240 millió dollárt akar így gyűjteni, hogy abból fejlesszék a gyártást, építsenek új üzemeket, és növeljék az értékesítést is.

Beyond Meat húspogácsa Forrás:Beyond Meat

2017 októbere óta a cég egyik befektetője Leonardo DiCaprio is, aki korábban kifejtette, hogy a Beyond Meat úttörő vállalkozás a növényi alapú húsfogyasztás elterjesztésében.

A húshelyettesítő élelmiszereket gyártó vállalkozást 2009-ben alapította Ethan Brown,

a kizárólag növényi alapanyagokból készülő hústerméket azóta több ezer üzletben és étteremben lehet kapni. Ugyan a cég még nem termelt profitot, azonban létrehozott egy alternatív húskategóriát az élelmiszerpiacon belül, amely elemzők szerint idővel akár 1,4 milliárd dollárt is érhet.