Százötmillió dollárt moshatott át három kínai bank Észak-Koreának

Észak-Korea, épületek, építkezés
Modern city centre apartment buildings, Pyongyang, Democratic People's Republic of Korea (DPRK), North Korea, Asia
Vágólapra másolva!
Egy amerikai körzeti bírósága elrendelte, hogy három kínai bank az Egyesült Államok vizsgálatai alapján, adjon át számára az észak-koreai nemzetközi szankciók állítólagos megsértésével kapcsolatos nyilvántartásokat. A jogsértések a bankok által bonyolított több tízmillió dollárnyi pénzmozgással kapcsolatosak.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai körzeti bíró elrendelte három kínai bank számára, hogy adják át üzleti tevékenységeik dokumentumait olyan pénzmozgásokról, melyek az Észak-Koreával kapcsolatos nemzetközi szankciók megsértésével gyanúsíthatóak.

A nyilvánosan kiadott bírósági dokumentum nem nevezte meg a bankokat, a pénzmosásban érintett hongkongi vállalatot vagy az észak-koreai kapcsolatot. Annyit lehet csak tudni, hogy az első céget egy észak-koreai és egy kínai állampolgár alapította, akik nevét nem hozták nyilvánosságra.

A vizsgálat a három bank ellen 2017 decembere óta zajlik. Az észak-koreai nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos szankciók megsértésével vádolják őket, továbbá pénzmosással és az Egyesült Államok banktitokkal kapcsolatos törvényének megsértésével is.

Észak-Koreát három kínai bank segítette 105 millió dollárhoz, a nemzetközi szankciók ellenére Forrás: AFP/Gavin Hellier

A dokumentum összesen 105,34 millió dollárnyi tranzakcióról ír, egész pontosan 45,78 millió, 1,63 millió és 57,93 millió dollár értékben, melyek tisztára mosásában amerikai számlákat is felhasználtak.

Az amerikai igazságügyi minisztérium képviselői tavaly áprilisban és augusztusban már meglátogatták Kínát, hogy egyeztessenek az ügyben, de a kínai bankok nem válaszoltak a bizonyítási kérelmekre. Ezért novemberben az Egyesült Államok ügyészei bírósági indítványt nyújtottak be a bankok adatszolgáltatásainak kikényszerítésére.

Kína Észak-Korea északi szomszédja, egyben fő kereskedelmi partnere, de elkötelezte magát a nemzetközi szankciók betartásában, amelyek célja Phenjan nukleáris fegyverkezése feladásának kikényszerítése.

Forrás: Cnbc.com