Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

Federal Reserve System, FED, Jerome Powell
Federal Reserve Chairman Jerome Powell during a press briefing following a Federal Open Market Committee meeting March 20, 2019 in Washington, DC. - Powell said Wednesday it could be "some time" before the US central bank will have to change the key lending rate. The Fed kept the benchmark borrowing rate unchanged and forecast no more increases this year. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete, ellenállt Donald Trump nyomásának, hogy csökkentse a rátát a gazdaság élénkítése céljából.
Vágólapra másolva!

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) a szerdán véget ért kétnapos ülésén a piaci várakozásokkal összhangban a december óta érvényes 2,25-2,50 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot.

Jerome Powell, a FED elnöke Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A FOMC tagjai jelezték, hogy nem számítanak kamatemelésre a következő hónapokban, miközben jelek mutatnak arra, hogy erőre kap a gazdaság, miközben alacsony az infláció.

A Fed kamatdöntése után ismertetett közlemény szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexe csökkent az első negyedévben, a jegybanki inflációs célnak számító két százalék alá süllyedt.

A közlemény összeállítói szerint a munkaerőpiac továbbra is feszes és a gazdasági aktivitás szilárdan nőtt,

a munkahelyek száma bővült, továbbra is alacsony a munkanélküliség,

ugyanakkor lassult a háztartások kiadása és gyengébb ütemben emelkedtek a vállalati beruházások az első negyedévben.

Illusztráció Forrás: AFP/Paul J. Richards

A kamatdöntés után gyengült a dollár a bankközi devizapiacon, az euró 1,1261 dollárra erősödött mintegy 30 perccel a kamatdöntés bejelentése után a korábbi 1,1244 dollárról.

A New York-i tőzsde irányadó indexei felfelé vették az irányt,

és a DJIA nyeresége 0,11 százalékról 0,25 százalékra, a Nasdaq mutatóé 0,39 százalékról 0,59 százalékra, az S&P 500 indexé pedig 0,09 százalékról 0,24 százalékra nőtt.

A kamatemelési ciklus elindulása, 2015 decembere óta kilenc alkalommal emelt kamatot a Fed, minden alkalommal 25 bázispontosat.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

Donald Trump amerikai elnök az utóbbi időben többször sürgette az amerikai kamatalakítókat, hogy csökkentsék a kamatszintet, hogy ezzel is élénkítsék a gazdaságot.

Jerome Powell, a FED elnöke Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Múlt héten az amerikai kormány azt közölte, hogy

az idei első negyedévben meglepően jól teljesített az amerikai gazdaság,

a hazai össztermék 3,2 százalékkal nőtt.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy az adatot látva a Fed meggondolná magát, és fontolóra venné a kamatemelést. Ennek az esélye szinte a nullával egyenlő, mivel az első negyedévi gazdasági növekedéshez több kedvező, egyszeri tényező járult hozzá, amelyeknek a hatása nem játszik szerepet a továbbiakban.

Az év végéig valószínűleg kisebb ütemben nő az amerikai gazdaság, az év egészére 2,2 százalékos bővülés várható a tavalyi 2,7 százalék után.

A Fed egyik legfontosabb feladata az infláció 2 százalékos szinten tartása. A hét elején közölt adat szerint a márciusi infláció ettől jóval alacsonyabb, 1,5 százalék volt. Sok szakértő szerint amíg az infláció nem éri el, vagy haladja meg a két százalékot, semmi esély a kamatemelésre.