Délről érkezhet az olajpiac megmentője

Horizontal
TO GO WITH AFP STORY BY FLORIAN PLAUCHEUR A picture taken on September 16, 2015 shows workers trying to tie a pipe of the first refinery in Nigeria, which was built in 1965 in oil rich Port Harcourt, Rivers State. The Port Harcourt refinery is Nigeria's oldest, built in 1965, nine years after crude was first found under the marshy soil and creeks of the delta, where the Niger river meanders to the Gulf of Guinea. Refineries in nearby Warri and Kaduna in the north central region were built in the years that followed, while a new plant was added to the same site in Port Harcourt in 1989. In recent years, however, it became a byword for corruption, a murky, state-run body where billions of dollars in revenue apparently disappeared. AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Afrika legnagyobb olajkitermelő állama, Nigéria, arra készül, hogy 2025-ig a jelenlegi duplájára növelje napi kitermelési átlagát. Egyelőre nem tudni, ez pontosan mekkora átrendeződéssel járna az olajpiacon, de az biztos, hogy sok mindent megváltoztatna, ha a Föld egyik legnagyobb olajszállítója országa valóra váltja terveit.
Vágólapra másolva!

Hat év alatt, napi átlagosan 4 millió hordóra növelné Nigéria a kitermelést, úgy, hogy a mostani napi ráta 2 millió hordó körül, vagy valamivel alatta mozog - írja az Oilprice.

Az OPEC-tagország Niégira jelenleg 2,2 millió nyersolajat szállít naponta, bár februárban ennél jóval kevesebbet termelt átlagosan. A kitermelés volumene márciusban is csak az 1,7 millió hordót érte el naponta.

Ehhez képest mindenképpen ambíciózusnak tekinthető az, hogy az ország a kitermelést viszonylag rövid idő alatt a duplájára növelje. Ennek teljesülését elősegíti az, hogy az utóbbi két évben mérséklődtek a Niger folyó deltavidékén a katonai jellegű támadások különböző lázadó és szélsőséges csoportok részéről, az ott működő fontos olajinfrastruktúra ellen. Ugyanakkor még mindig állandó jelenség az olajlopás, ami olyan mértékű, hogy amiatt gyakran napokra-hetekre is le kell állítani az olajexportot.

Ez pedig különösen nehéz helyzetbe hozza a kormányt, hiszen Nigéria gazdasága alapvetően függ az olajtól.

Az OPEC jelentései szerint, az olaj- és földgázszektor adja a GDP 10 százalékát, míg az exportbevételek 83 százaléka származik az olajipari exportból.

Munkások dolgoznak Nigéria legrégebbi olajfinomítójában, Port Harcourtban Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A most bejelentett tervek ugyan kecsegtetők, de az elemzők szerint, nehéz lesz azokat megvalósítani. Többek jelezték, bár az attrocitások száma csökkent, de még mindig nagyon nagyfokú a bizonytalanság a Niger folyó deltájában, ahol a két óriás, a Shell és az Exxon végez kitermelést. A biztonsági rizikó elriasztja azokat a további befektetőket, akik illetve amelyek nélkül kétséges a tervek valóra válthatósága.

Mások azt is hozzáteszik: a napi 4 millió hordós terv eleve abszurdan magas számra alapul. Ugyanakkor a nigériai olajtársaság, az NNPC igazgatótanácsának vezetője azt mondta, a cél "agresszív, de teljesíthető."

A bejelentés kritikusai szerint egyébként ez csak akkor lehetséges, ha az ország közben fejleszti saját finomítókapacitásait, nagyjából napi 1,5 millió hordóra.

A mostani finomítók összesen 445 ezer hordó feldolgozására képesek naponta, és nagyon sok gond van azokkal, mivel korábban nem fordítottak elegendő pénz a karbantartásukra. A nigériai finomítókkal kapcsolatos problémákról az Origo ebben a cikkében írt.

A Port Harcourt-beli finomító Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A finomítás kapcsán a legjelentősebb fejlemény az, hogy Afrika leggazdagabb embere, Aliko Dangote lényegében egymaga valósít meg egy óriási beruházást cégei segítségével. A világ legnagyobb finomítója napi 650 ezer hordónyi olajat dolgoz majd fel, de csak jelentős csúszással, 2020 közepétől működik majd teljes kapacitással.

Nigeria más magánbefektetőkkel is tárgyal a kapacitások növeléséről, ezekről annyi ismert, hogy újabb 450 ezer hordónyi bővítés tető alá hozása a cél. A kormány emellett jelezte, hogy folyamatos egyeztetések zajlanak Szaúd-Arábiával is lehetséges beruházásokról, kihasználva azt, hogy az ottani állami olajmammut, az Aramco, agesszív globális terjeszkedésbe kezdett.