100 Big Macet rendeltek egy újságíró mobiljáról a hackerek

McDonald’s
Vágólapra másolva!
A hackerek hozzáfértek néhány ügyfél fiókjához a kanadai McDonald's mobilalkalmazásában, amelynek terhére jócskán bevásároltak a gyorsétteremlánc kínálatából.
Vágólapra másolva!

Több mint 2000 kanadai dollár értékben rendeltek ételt hackerek különböző McDonald's éttermekből a kanadai Montrealban. Ezúttal azonban egy újságíró, Patrick O'Rourke - aki a MobileSyrup informatikai híroldal szerkesztője - számláját csapolták meg, aki nyilvánosságra hozta az ügyet.

Egy adathalászat során megszerezték O'Rourke hozzáférését a McDonald's mobilalkalmazásához, amelyhez a bankkártyája is kapcsolódik.

Ezt követően több mint 100 ételt rendeltek a kártyája terhére április 12 és 18 között.

A kanadai McDonald's mobilalkalmazásán keresztül mások terhére fogyasztottak hackerek a gyorsétteremlánc kínálatából Forrás: Shutterstock

Az újságíró úgy gondolta, hogy tovább oszthatták az adatait, és így egy egész baráti közösség fogyaszthatott az ő számlájának terhére.

Hamar kiderült, hogy nem ő az egyetlen, akivel ilyesmi történt, több ügyfélnek a számláját is megcsapolták az éhes hackerek, mindegyik eset a tartományi McDonald's éttermeket érintette.

A panasz nyomán az újságíró végül visszakapta a pénzt a bankjától, O'Rourke azonban elégedetlen azzal, ahogyan a McDonald's kezelte az ügyet. Nemcsak hogy nem segítettek neki, de még figyelmeztetést sem adtak ki a többi vendég számára.

A McDonald's Canada azt nyilatkozta a CBC.ca-nak, hogy tudnak "néhány elszigetelt eseményről", amely veszélyeztette a fiókokat, de ők a személyes adatokat biztonságban tartják, és az alkalmazásuk biztonságos. Nem nyilatkoztak viszont arról, hogy a csalók miként juthattak ügyféladatokhoz, mindenesetre azt tanácsolták, az ügyfelek biztonságos jelszavakat válasszanak - mintegy sugallva, hogy egy könnyen kitalálható jelszóval eshettek hackerek áldozatául az eddigi károsultak. Azt is tanácsolták, hogy a vendégek figyeljék a számlamozgásaikat is, hiszen minden tranzakció után e-mail értesítést kapnak.

Az újságíró azonban csak későn vette észre ezeket az értesítéseket, mert azok automatikusan egy elkülönített mappába érkeztek az ő egyéni beállításai alapján.

Forrás: CBC.ca