Nyakunkon a határidő, és utána büntethet a NAV

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Akár már pár százezer forintos tételeknél is komoly szankciókat kockáztat az a vállalkozás, amelynél az online számlázó program szoftverének elmaradt frissítése miatt problémássá válik az adatszolgáltatás, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
Vágólapra másolva!

Május másodikától változnak a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásának technikai követelményei.

A módosítás azon vállalkozásokat érinti, amelyek legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó – vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos értékű – számlát állítanak ki, és annak minden adatát azonnal, online módon kell továbbítaniuk a NAV felé.

Május másodikától változnak az online számlarendszer adatszolgáltatási paraméterei Forrás: Shutterstock

Az egyik legfontosabb változás, hogy a számlán szereplő termékhez kapcsolódó mennyiségi egységet ezután máshogyan kell kiválasztani.

Az új követelmények többsége inkább a program és az adóhatóság szerverei közötti kommunikáció technikai vonatkozásait érintik: egyes adatok ezentúl értelmezhetőbben és feldolgozhatóbb állapotban kerülnek a rendszerbe. Az új követelmények leírása már február óta elérhető a NAV honlapján, és május másodikától kötelező alkalmazni őket. További komoly változások 2020 januárjától lépnek majd életbe.

"Ezért érdemes felvenni a kapcsolatot a számlázó program fejlesztőjével" – hívta fel a figyelmet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere. Hozzátette: ha a frissítés elmarad, akkor a hatóság nem fogja befogadni a számlaadatokat, a bírság pedig az érintett számlánként félmillió forintig is terjedhet cégek esetén.

Elsősorban azok a vállalkozások kerülhetnek a legnagyobb bajba, amelyek egyedi fejlesztésű programot használnak, és nem kész számlázási rendszerből állítják ki számláikat.