Napóleon eredeti hajszálát tartalmazó karórát gyárt egy svájci cég

Napóleon
A jegyzőkönyvből nem derült ki, hogy angol, vagy pedig francia hüvelykben adták-e meg a császár testmagasságát
Vágólapra másolva!
Az órát - mely különlegessége miatt gyakorlatilag nem is kapható a piacon, hisz a lelkes gyűjtők megtartják maguknak - Napóleon eredeti hajszálaiból vágott darabokkal teszi különlegessé egy svájci cég. Közönséges földi halandóként kissé bizarr érzés lehet ilyen karórát hordani, de a gyűjtők megőrülnek érte. Főleg, hogy - értelemszerűen - korlátozott az így gyártható órák száma.
Vágólapra másolva!

I. Napóleon francia császár, más néven Bonaparte Napóleon 1769-ben született Korzikán és legendás életét 1821-ben fejezte be Szent Ilona-szigetén.

A császár hajszálai különös jelentőségűek: ezekből mutatták ki az arzént, amely utolsó éveiben megmérgezte az egykori francia uralkodót.

Bár több tünet is az arzénmérgezést bizonyítja, egy-két tünet viszont hiányzik a teljes bizonyossághoz, de az bizonyított, hogy a hajszálában arzén volt.

Ezeket a furcsa hajszálakat szerezte meg a svájci DeWitt cég a monacói hercegi család egyik Napóleon-múzeum árverésén.

A hajszálakat fél milliméteres darabokra vágták, és a karórák üveglapja alá rögzítik azokat a gyártás során.

A szériát 400-500 darabosra tervezték, és a svájci cég nagyon ügyelhet a részletekre, mert a széria első darabját még 2014-ben készítették el, méghozzá közjegyző jelenlétében.

I. Napóleon francia császár, aki talán maga sem gondolta volna, hogy hajszálai még halála után kétszáz évvel is megmaradnak és furcsa üzleti célra használják fel azokat Forrás: Pinterest

Vagyis az óra valójában Napóleon DNS-ét tartalmazza, ez pedig igen értékessé teszi a piacon, hiszen igazi ritkaságnak számít.

Egy ilyen óráért nagyjából 2,4 millió forintot kell leszurkolni.

Már ha egyáltalán kapható, a népszerűsége miatt ugyanis gyorsan elkapkodták az eddig elkészült példányokat. Ma már többnyire gyűjtők és óra fanatikusok köreiben lehet csak megtalálni, de nehéz meggyőzni őket arról, hogy egy ilyen különlegességen túladjanak, akár még felárért cserébe is.

Az óra többféle színárnyalatban és verzióban készült el, apróbb, komolyabb módosításokkal, a marketingje pedig zseniális: úgy hirdették a műremeket, hogy az óra, mely új uralkodónak készült.

Az óra 48 óráig működik egyetlen felhúzással, egyben vízálló is.

Forrás és képanyag az óráról: Krono.hu