Megszületett az MNB kamatdöntése

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács, és a kamatfolyosó sem változott.
Vágólapra másolva!

A jegybanki alapkamat ezzel 2016. május 25. óta 0,9 százalékon áll. A legutóbbi, március 26-i kamatdöntő ülésen a piaci várakozásoknak megfelelően az alapkamat ugyan nem változott, de a kamatfolyosót és a kiszorítandó likviditást szűkítette a Monetáris Tanács (MT).

Az MT a továbbiakban a negyedéves inflációs jelentés megjelenésével egyidejűleg hoz további döntést a normalizálás folytatásáról.

A monetáris kondíciók normalizálása azonban a Takarékbank szakértői szerint feltehetően lassú és fokozatos lesz, mivel egyrészt az infláció egyelőre kontrollálhatónak tűnik, így nem indokolt a gyorsabb ütemű szigorítás, másrészt a külső monetáris feltételek érdemben enyhültek, mivel a meghatározó jegybankok ismét lépéseket tettek a lazítás irányába, illetve leállítják a szigorítási ciklust.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Így várhatóan a hazai monetáris kondíciók fokozatos szigorítása elégséges lehet a forint lassú erősödéséhez, ami az egyébként is igen mérsékelt és csökkenő importált infláción keresztül támogathatja az inflációs cél elérését.

A Takarékbank részéről arra számítanak, hogy az MT alapesetben negyedévente az új inflációs jelentéssel egy időben dönt a likviditásbővítő devizaswap állományok további csökkentéséről, valamint a kamatfolyosó kisléptékű emeléséről.

Mivel a kamatfolyosó jelenleg igencsak aszimmetrikus, az alapkamat emelésére csak akkor lehet számítani, amikor a kamatfolyosó szimmetrikus lesz az alapkamat körül, amire feltehetően a jövő év közepén kerülhet sor.

A hazai gazdaságot jellemző szignifikáns megtakarítási többlet, a következő években az uniós forráslehívások következtében feltehetően jelentős többletbe kerülő költségvetési pénzforgalmi egyenleg, és így várhatóan negatív nettó állampapír kibocsátás, valamint a nemzetközi hozamkörnyezet miatt azonban így sem várható a piaci hozamok számottevő emelkedése, így a bubor kamatlábak, valamint a rövid állampapír hozamok a kamatfolyosó aljára tapadhatnak.