Rengeteg pénz jut idén is a kutatásfejlesztésre

Palkovics László
Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság fejlődésében a szellemi tőkére épülő innovációnak meghatározó szerepe lesz, megkerülhetetlen a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitás erősítése a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
Vágólapra másolva!

Bejelentette, hogy az idén az első fél évében

90 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs forrás érhető el az egyéni kutatók,

kutatócsoportok, kutatóintézetek és vállalkozások számára.

Birkner Zoltán, az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke ismertette, hogy kedden megnyitották 3 milliárd forint kerettel azt a pályázatot, amely egyetemeknek lehetővé teszi a tudásátadással foglalkozó szervezetük kialakítását. Közölte azt is, hogy társadalmi egyeztetést indítanak a versenyszférának szóló innovációs pályázatról,

amely 45 milliárd forintos kerettel várhatóan május végén jelenik meg.

Palkovics László kiemelte, hogy az Európai Unió következő időszakára szóló kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogram három pillérre - az alapkutatáshoz kapcsolódó támogatásokra, a globális kihívásokra választ kereső alkalmazott kutatásokra és az innovációs ökoszisztéma pályázatokra - épül, a megújuló hazai finanszírozás is ezt a rendszert követi.

A miniszter ismertette, hogy az alapkutatásokhoz kapcsolódóan első körben az

OTKA-pályázatok mintegy 10 milliárd forint kerettel már megjelentek, és hamarosan lezárulnak.

A globális kihívásokra választ kereső alkalmazott kutatásra szánt 14,5 milliárd forint felhasználásáról is döntöttek a Tématerületi Kiválósági Programban a négy nagy területen: az egészség, egészségtudomány, környezet és biztonság, ipar és digitalizáció és kultúra és család témakörben -, és folytatódik a Felsőoktatási intézményi kiválósági program 15 milliárd forint kerettel.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Palkovics László kitért arra, szeretnék, ha a magyar vállalatok eredményesebben szerepelnének a jövőben az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramjában, illetve a vállalati szférán belül a kkv-k is nagyobb arányban vennének részt a kutatás-fejlesztés és innováció finanszírozásában. Megemlítette, hogy a 2020-21-es költségvetésben a tervek szerint

még jelentősebb állami forrás szerepel majd a kutatás-fejlesztésre, innovációra.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke elmondta, hogy az idén 2800 résztvevővel 25 helyszínen tartottak országosan innovációs fórumot, ahol kikérték az érintettek véleményét, az ott elhangzottakat beépítették az új pályázati kiírásokba.

Az NKFIH elnöke az egyetemeknek szóló 3 milliárd forintos pályázattal kapcsolatban kiemelte, arra biztatják az egyetemeket, hogy vegyenek fel olyan szakembereket, akik a kutatás-fejlesztési eredményük piaci hasznosulását elősegítik, és egyablakos rendszerben tudják fogadni az együttműködést kereső vállalkozásokat.

Az egyetemeken meglévő kutatás-fejlesztési eredményeket az NKFIH adatbázisba gyűjti, és a hivatal szolgáltatási tevékenységébe építve a tudást kereső vállalkozásokat a megfelelő egyetemhez irányítaná - tette hozzá Birkner Zoltán.

Az NKFIH elnöke szerint a

3 milliárd forint keretből 10-20 egyetemen tudnák támogatni a tudásátadással foglalkozó szervezetek kialakítását három éven keresztül,

ezt követően pedig már önfenntartó módon működhetnének az egyetemen belül.

Újságírói kérdésre válaszolva Palkovics László közölte, a kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a kutatóintézetek a Magyar Tudományos Akadémia köztestületén kívül végezzék munkájukat.