Húszmilliárd forint osztalékot fizet az Erste Bank Hungary

ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19. erste, bank, pénz, pénzintézet
ERSTE Bank a Teréz körúton 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Az Erste Bank Hungary idén 20 milliárd forint osztalékot fizet tulajdonosainak, erről döntött a pénzintézet közgyűlése, amely újabb 5 évre megválasztotta a bank elnök-vezérigazgatójának Jelasity Radovánt.
Vágólapra másolva!

Az eredményt javító kockázati tartalék visszaírások és egyéb egyszeri tételek jelentős csökkenése mellett is a megelőző évinél 2,1 százalékkal nagyobb, 61 milliárd forint feletti adózás előtti eredménnyel zárta a múlt évet a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) alapján készült konszolidált mérlegbeszámoló szerint.

A bank mérlegfőösszege 2018 végén 2564 milliárd forintot tett ki, ami 15 százalékkal haladja meg az előző évit. Az ügyfélhitelek nettó állománya 14,8 százalékkal 1290 milliárd forintra, a betétállomány 12,3 százalékkal 1730 milliárd forintra nőtt.

A saját tőke 5 százalékkal 358 milliárd forintra emelkedett.

Az Erste jelentősen javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány 2018 végére 48,8 százalékra csökkent a 2017 végi 54,1 százalékról.

A tulajdonosok a tavalyinál kisebb mértékű osztalék kifizetésről döntöttek, így erősítették a bank tőkehelyzetét.

A 20 milliárd forintos osztalék a jegyzett tőke 14 százaléka.

A múlt évi, kiemelkedően magas üzemi eredmény további emelkedésére számít idén az Erste Bank Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Corvinus Zrt. és az EBRD összesen 30 százalékos részesedést szerzett a bankban 2016 júniusában 77,78 milliárd forintért, az osztalékfizetések így két év alatt 23 százalékos megtérülést jelentenek számukra.

A közgyűlésen újabb öt évre elnök-vezérigazgatónak megválasztott Jelasity Radován már nyolc éve vezeti a bankot, a szakember tavaly az év bankára lett Magyarországon.

Az Erste az elmúlt nyolc évben sikeresen olvasztotta be a BNP Paribas privátbanki üzletágát, a Citibank lakossági üzletágát, miközben a bank stabilizálta helyét a lakossági piacon, és a piaci átlag feletti növekedést ért el a vállalati területen, három év alatt megduplázta teljesítő hitelállományát.

Az Erste Bank vezetése idén is azzal számol, hogy a növekedés folytatódik, bár a tavalyinál visszafogottabb ütemben, amiben szerepet játszik, hogy az egyszeri tételek eredményjavító hatásai a bankszektor egészében jelentősen csökkennek.

Az Erste organikus növekedésének eredményeként tovább kívánja növelni hatékonyságát és a múlt évi, kiemelkedően magas üzemi eredmény további emelkedésére számít. A bank középtávon a szektorban jellemző 10 százalék körüli tőkearányos megtérülésre törekszik.