Hogyan néznek majd ki nagyvárosaink 2050-ben?

New York jövőképe a Kaspersky Lab szemével
Vágólapra másolva!
Az idősebb generációk megérhettek már számtalan korábbi jóslatot, hogyan fogunk élni és közlekedni évtizedekkel később, aztán ezek általában nem váltak valóra. A Vissza a jövőbe című film megálmodói pedig nem számoltak a pár év múlva világhódító útját kezdő internettel, és még mindig papír alapú újsággal képzelték el a jövőt. Most az amúgy más profilban dolgozó Kaspersky Lab indított egy olyan projektet, amelyben bemutatják, hogyan képzelik a jövő életét és a jövő nagyvárosait. Föld körül keringő aszteroidáról függő felhőkarcoló, fura közlekedési eszközök a járdákon, égben repülő csodák és fura ruhában járó emberek tekintenek ránk a Föld nagyvárosainak 360 fokban körbenézhető képeiről 2050-ből. 
Vágólapra másolva!

A Kaspersky Lab egy majdnem 20 éves orosz cég, amely alapvetően informatikai védelmi megoldásokat, vírusirtót, kémprogramirtót és egyéb megoldásokat kínál. Nemrég azonban belefogtak egy olyan projektbe, amelyben

víziókkal és 360 fokban körbefordítható képekkel mutatják be elképzeléseiket jövőbeli életünkről, és arról, hogy miként nézhetnek majd ki nagyvárosainak 10, 20 és 30 év múlva.

Városépítészetileg 30 év nem túl sok idő, ámbár megfelelő gazdasági és inspiratív környezetben ennyi idő alatt is át lehet formálni egy várost. Ennek ismert példája a kínai Sanghaj, amelynek mindössze 26 év kellett, hogy rá se lehessen ismerni. Az alábbi oldalon láthatjuk a város képét 1987-ből és 2013-ból ugyanabból a nézőpontból. Talán ha hasonló változást jósol valaki 1987-ben, főleg Kínáról, még ki is nevették volna.

Ezért a Kaspersky érdekes projektjét sem szabad félvállról venni. A 2050.earth webcímen elérhető weboldalon egy lassan forgó Földet látunk, melynek a mozgását mi is vezérelhetjük. Bal oldalt lehet váltani a 2030, 2040 és 2050-es évszám között.

A földrészeken látható fénylő pontok egy-egy várost jelképeznek, amelyhez valamilyen víziók vagy - a sárgával jelölt városok esetében - 360 fokban körbenézhető látványkép is tartozik. Nem mindenhol városkép fogad: Washingtonban például egy jövőbeli lakásban nézhetünk körül.

A városképeken belül is utazhatunk a jövőben, ha oldalt 2030-ra, 2040-ra vagy 2050-re kattintunk.

Ekkor az egyes évekből láthatjuk a város tervezett fejlődési irányát. Amennyire a képfelbontás engedi, még zoomolni is lehet. Ilyennek képzelik például New Yorkot, amelyben a furcsa vonalvezetésű épületek még akár meg is valósulhatnak addigra.

New York jövőképe a Kaspersky Lab szemével 2040-ből - a tervezők változatlanul számoltak olyan tradicionális cégekkel, mint a Coca-Cola vagy a McDonald's Forrás: Origo/Kaspersky Lab

A Read prediction részben lehet elolvasni a szöveges indoklást, a látogatók pedig hozzászólhatnak az indokláshoz, illetve értékelhetik azt.

Ez egy fontos funkció, mert a Kaspersky Lab ebből kap visszajelzéseket arról, hogy az emberek mit tartanak valóban reálisnak a jövőből.

Több városban is ma még fura közlekedési eszközöket láthatunk a járdákon és az úttesteken is. A közúti forgalomban inkább járműre, a sétálóforgalomban inkább járást megkönnyítő eszközökre hasonlítanak, de Sanghajban - amely persze még durvábban fog kinézni, mint amilyen fejlődési pályát befutott 1987 és 2013 közt - még segédeszközzel repkedő embert is látni.

Nemcsak a földgömbön lehet a városok kinézetére rákeresni, hanem tematikai csoportosításban is lekérdezhetjük az egyes elképzeléseket a Search (keresés) linken a bal alsó sarokban, ahol aztán olyan témákban kereshetünk tovább, mint például a természet, az élelmiszer, a ruházat, a család, az otthon, a város, technológia, szórakozás, munka vagy közösség.

A jobb alsó sarokban láthatjuk a legnépszerűbb elemeket az elmúlt hétről.

Budapesttel egyelőre nem számoltak a tervezők, de

a környező nagyvárosok közül Prága, München, Róma, Stuttgart, Berlin egy vagy több változata rákerült a térképre, csakúgy mint Moszkva, Amszterdam és Barcelona.

Barcelona jövőképe: az IKEA áruházzal még 2050-re is számoltak a tervezők - a mellette lévő jellegzetes piros toronyházból egy már ma is megvan, de 2050-re még kettő épülne mellé az elképzelések szerint, a másodikat 2030-ban, a harmadikat 2040-ben húznák fel Forrás: Origo/Kaspersky Lab

Lenyűgöző időtöltés körbenézni a megjósolt jövő nagyvárosaiban, vagy elmerülni a szöveges vagy képpel is alátámasztott jövőképekben - utóbbira példa Dubajban a levegőből, egész pontosan egy föld körül keringő aszteroidáról felfüggesztett felhőkarcoló - egy esős hétvégén pár órát észrevétlenül is eltölthetünk vele. De a legizgalmasabb az lenne, ha ez a weboldal még 2030-ban, 2040-ben és 2050-ben is a mai állapotában lenne elérhető, mert akkor összehasonlíthatnánk, hogy abból, amit most gondoltak a jövőről a Kaspersky és a látogatók, mi is valósult meg valójában.