Üresen állnak a New York-i luxusnyaralók

hangulat nyaralás tenger luxus pihenés
Vágólapra másolva!
Miközben Hamptons továbbra is az amerikai keleti part egyik legfelkapottabb és legdrágább üdülőövezete, az elmúlt időszakban hétéves mélypontra zuhantak az ingatlaneladások a környéken. A vásárlók ugyanis egyre kevésbé hajlandók megfizetni a csillagászati árakat.
Vágólapra másolva!

Noha az amerikaiak még mindig szívesen vásárolnának házakat Hamptonsban, a 2019 eleji számok azt mutatják, hogy már egyre kevesebben hajlandók kifizetni a kiugróan magas árakat. A New York-i Long Island keleti részén elterülő luxuskörnyéken ugyanis január és március között a negyedéves ingatlaneladások hét éve nem látott mélypontra csökkentek – írja a Business Insider két ingatlancég közös jelentése alapján.

A legdrágább ingatlanok, vagyis a legalább 10 millió dollárért hirdetett házak iránti kereslet eközben hat éve nem látott alacsony szinten volt az év első három hónapjában.

A jelenség egyik lehetséges okát a 2017-es amerikai adóreformban kell keresni az elemzők szerint. Az átalakítások következtében ugyanis a leggazdagabbak, illetve azok, akik megengedhetik maguknak az igazán drága ingatlanokat, elkezdtek olyan területeken vásárolni, ahol sokkal kedvezőbben ki tudják használni a különböző kedvezményeket. Ahogy pedig elkezdtek kifutni az adókedvezmények hatásai, úgy a legdrágább ingatlanok iránti kereslet is elkezdett visszaesni.

Hamptons továbbra is az amerikai keleti part egyik legkedveltebb övezete Forrás: Thinkstock

Nem véletlen például, hogy Florida luxusingatlanai iránt még úgy is hatalmas a kereslet, hogy egy nemrég közreadott tanulmány szerint a térség egy része néhány évtizeden belül teljesen víz alá kerülhet.

Ahogy pedig Hamptonsban már az egymást követő ötödik hónapban csökkentek az eladások, a folyamat következménye mára az lett, hogy érezhetően visszaestek a csillagászati ingatlanárak is.

A medián ár ma már „csak" 850 000 dollár, ami viszont nagyjából 5,5 százalékos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Mindazonáltal egyes ingatlanpiaci szereplők optimisták a szezonális hatásokkal kapcsolatban. A jelentés egyik szerzőjének számító a Douglas Elliman Real Estate alelnöke például úgy látja, Hamptons ingatlanpiaci aktivitása némileg fölpattanhat a tavaszi és a nyári időszakban.