Áruházainál termesztett salátákat árul májustól az IKEA

Vörös salátát termeszt áruházai melletti csúcstechnológiás konténerekben az IKEA Kaarstban, Németországban 2019. májustól
Vágólapra másolva!
Az IKEA olyan konténereket tesztel Németországban, amelyekben vörös salátát és bazsalikom fűszernövényt talaj nélküli technológiával termesztenek, a LED-lámpák pedig megnövelt fényt adnak a növények fejlődéséhez.
Vágólapra másolva!

Az IKEA egy rendezvényen mutatta be a konténert a Düsseldorf melletti Kaarstban, Németország nyugati részén, de két svéd üzletben is termesztik majd a növényeket a következő hónaptól.

- mondta Catarina Englund, a legtöbb IKEA üzletet birtokló Ingka Group innovációs vezetője.

A körforgásosan gazdálkodó Bonbio cég által üzemeltetett konténerek négy polccal rendelkeznek, amelyek összesen 3600 növénynek adnak helyet.

Szerves hulladékból nyert tápanyagokkal táplálják a növényeket, ideértve az IKEA étterméből származó hulladékokat is, mely a körforgásos gazdálkodás része.

Vörös salátát termeszt áruházai melletti csúcstechnológiás konténerekben az IKEA Kaarstban, Németországban 2019. májustól Forrás: REUTERS/Wolfgang Rattay

A hidroponikus gazdálkodás módszernél a növények nem kapnak talajt és növényvédő szereket, hanem 90 százalékkal kevesebb vízzel is beérve, tápoldatban lebegnek.

Ezzel a hagyományos gazdálkodás területének felét használják csak fel, a LED-es fényforrásokat pedig megújuló energiával táplálják az IKEA szerint.

A világ egyik legnagyobb LED-lámpa értékesítője, az IKEA hobbi beltéri kertészek számára otthoni hidroponikus készleteket is értékesít.

Englund szerint körülbelül 15-20 kilogramm salátát lehet beszedni naponta konténerenként, és az a tény, hogy a salátát a helyszínen termesztik, azt jelenti, hogy pontosan az áruház igényeihez igazíthatják a termelést, csökkentve ezzel az élelmiszer-pazarlást.

Forrás: Reuters.com