Ez a két ország lehet az alapkezelők paradicsoma

2019.05.01. 17:03

Kína és India lehetnek az eszközkezelői iparág jövőbeni motorjai – mondja a szektor egyik vezetője. A Standard Life Aberdeen alelnöke szerint Ázsia általában is egyre fontosabb szerepet játszik majd a globális pénzügyi palettán.

Kínában és Indiában rendkívül lendületesen bővül nemcsak a kisebb befektetők száma, de a helyi vagyonok mértéke is. Ez pedig egyre jobban felkelti az eszközkezelő cégek figyelmét. A Standard Life Aberdeen alelnöke, Martin Gilbert nemrég egy rijádi konferencián nyilatkozta a CNBC-nek, hogy Ázsia általában is kulcsszerepet tölt be a vállalatnál.

Noha a kisbefektetőknek még bőven van hova erősödniük a két országban, az Aberdeenhez tartozó Aberdeen Standard Investments (ASI) eszközkezelő ágazat folyamatosan bővíti a jelenlétét a térségben. Tavaly novemberben például új portfólió menedzsereket vettek föl Sanghajban és Hongkongban, hogy növeljék a szakmai jelenlétüket a kínai kötvény- és részvénypiacon.

Gilbert azonban hozzátette, a kínai struktúra sajátossága, hogy a befektetőknek amennyire csak lehet, közel kell kerülniük a kormányhoz. Ezzel szemben Indiában pont fordított a helyzet, ott a lehető legnagyobb távolságot kell tartani a politikai vezetéstől – tette hozzá.

Egyre kedvezőbb lehetőségekkel kecsegtetnek a kínai és indiai befektetésekForrás: Jason Li/EyePress

Kína egyébként épp a közelmúltban váltott ki optimizmust az intézményi szereplőkből, ahogy a világ második legnagyobb gazdasága az idei első negyedévben 6,4 százalékkal bővült. Ennek hatására az olyan nagyvállalatok is megemelték a Kínával kapcsolatos idei prognózisukat, mint a Citi, a Barclays vagy az ING.

Noha Kínával kapcsolatban most sokan azért aggódnak, hogy mi lesz, ha Peking visszafogja az élénkítő intézkedéseit, Gilbert jelezte,

az ASI kitartóan optimista a kínai részvényekkel, különösen az A osztályú papírokkal kapcsolatban. Ezek a részvények a sanghaji és a sencseni tőzsdén forognak.

Ráadásul ezek az eszközök már 2014 (Sanghaj), illetve 2016 (Sencsen) óta elérhetők a nemzetközi befektetők számára is, és tavaly már a vezető indexek is nyitottabbá váltak a globális szereplők előtt.
Ez pedig egy sor új lehetőséggel kecsegtet az intézményi befektetők számára is, mivel így le lehet csapni a jól menedzselt cégek részvényeire. Gilbert kiemelte, hasonló a helyzet Indiában, ahol szintén komoly előnyökkel kecsegtetnek a jól igazgatott társaságok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK