Ez a két ország lehet az alapkezelők paradicsoma

Kína építkezés gazdaság
Tower cranes are seen at a construction site in Beijing on July 22, 2015. Foreign investment into China rose eight percent in the first half of this year as mergers and acquisitions by overseas companies more than quadrupled in value, the commerce ministry said on July 21. AFP PHOTO / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
Kína és India lehetnek az eszközkezelői iparág jövőbeni motorjai – mondja a szektor egyik vezetője. A Standard Life Aberdeen alelnöke szerint Ázsia általában is egyre fontosabb szerepet játszik majd a globális pénzügyi palettán.
Vágólapra másolva!

Kínában és Indiában rendkívül lendületesen bővül nemcsak a kisebb befektetők száma, de a helyi vagyonok mértéke is. Ez pedig egyre jobban felkelti az eszközkezelő cégek figyelmét. A Standard Life Aberdeen alelnöke, Martin Gilbert nemrég egy rijádi konferencián nyilatkozta a CNBC-nek, hogy Ázsia általában is kulcsszerepet tölt be a vállalatnál.

Noha a kisbefektetőknek még bőven van hova erősödniük a két országban, az Aberdeenhez tartozó Aberdeen Standard Investments (ASI) eszközkezelő ágazat folyamatosan bővíti a jelenlétét a térségben.

Tavaly novemberben például új portfólió menedzsereket vettek föl Sanghajban és Hongkongban, hogy növeljék a szakmai jelenlétüket a kínai kötvény- és részvénypiacon.

Gilbert azonban hozzátette, a kínai struktúra sajátossága, hogy a befektetőknek amennyire csak lehet, közel kell kerülniük a kormányhoz. Ezzel szemben Indiában pont fordított a helyzet, ott a lehető legnagyobb távolságot kell tartani a politikai vezetéstől – tette hozzá.

Egyre kedvezőbb lehetőségekkel kecsegtetnek a kínai és indiai befektetések Forrás: Jason Li/EyePress

Kína egyébként épp a közelmúltban váltott ki optimizmust az intézményi szereplőkből, ahogy a világ második legnagyobb gazdasága az idei első negyedévben 6,4 százalékkal bővült. Ennek hatására az olyan nagyvállalatok is megemelték a Kínával kapcsolatos idei prognózisukat, mint a Citi, a Barclays vagy az ING.

Noha Kínával kapcsolatban most sokan azért aggódnak, hogy mi lesz, ha Peking visszafogja az élénkítő intézkedéseit, Gilbert jelezte,

az ASI kitartóan optimista a kínai részvényekkel, különösen az A osztályú papírokkal kapcsolatban.

Ezek a részvények a sanghaji és a sencseni tőzsdén forognak.

Ráadásul ezek az eszközök már 2014 (Sanghaj), illetve 2016 (Sencsen) óta elérhetők a nemzetközi befektetők számára is, és tavaly már a vezető indexek is nyitottabbá váltak a globális szereplők előtt.
Ez pedig egy sor új lehetőséggel kecsegtet az intézményi befektetők számára is, mivel így le lehet csapni a jól menedzselt cégek részvényeire. Gilbert kiemelte, hasonló a helyzet Indiában, ahol szintén komoly előnyökkel kecsegtetnek a jól igazgatott társaságok.