Tudta, hogy ki a leggazdagabb orosz?

2019.04.25. 14:01

Leonyid Mihelszon, a Szibur és a Novatek legnagyobb részvényese a leggazdagabb orosz - ez derül ki a Forbes amerikai magazin orosz kiadásának legfrissebb, áprilisi számában megjelent rangsorból.

A Szibur gázfeldolgozó és petrolkémiai cég, Oroszország legnagyobb magántulajdonban lévő földgázipari vállalata. Tulajdonosa a 200 leggazdagabb oroszt felsoroló lista élén álló Leonyid Mihelszon, akinek vagyona 24 milliárd dollár. Mihelszon az elmúlt négy évben háromszor állt a dobogó tetején.

Tavaly Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát tulajdonosa volt a leggazdagabb, idén azonban a második helyre szorult vissza, a vagyona elérte a 21,3 milliárd dollárt.

Az idei lista harmadik helyén Vagit Alekperov, a Lukoil olajipari cég elnöke áll 20,7 milliárd dollárral.

Forrás: Shutterstock

A negyedik helyezett Alekszej Mordasov, a Szeversztal acélipari társaság fő tulajdonosa 20,5 milliárd dollárral, az ötödik pedig 20,1 milliárd dollárral Gennagyij Timcsenko, a Novatek igazgatótanácsának a tagja.

A leggazdagabb oroszok kétszázas Forbes-listáján szereplők vagyona egy év alatt 13 milliárd dollárral, 496 milliárd dollárra nőtt. A milliárdosok száma eközben 106-ról 100-ra csökkent.