Évtizedes mélységekben a japán autógyártó

2019.04.25. 19:30

A Nissan Motor bejelentette, hogy márciusban zárult üzleti évében a nyeresége olyan alacsony szintre csökkent, amire közel egy évtizede nem volt példa. A társaság az éves eredmény-beszámolót május közepén teszi közzé. Időközben másodjára is szabadlábra kerülhet óvadék ellenében Carlos Ghosn, leváltott Nissan-vezér.

A visszaesés a CNBC cikke szerint alapvetően két tényezőre vezethető vissza: egyrészt az amerikai piacon elért gyenge eredményekre, másrészt a cég korábbi vezetője, Carlos Ghosn személye körül kirobbant botrányra.
A japán autógyártó működési eredménye az előzetes adatok szerint tavaly 45 százalékkal, 318 milliárd jenre eshetett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A csökkenés elsődleges oka az cég legnagyobb piacának számító Egyesült Államokban végrehajtott autóvisszahívások, illetve a drága értékesítési kampányok által előidézett jelentős költségnövekedés volt.

Nissan LeafForrás: Nissan

Közleményében a társaság azt is bejelentette, hogy a leváltott vezérigazgató, Carlos Ghosn körül tavaly novemberben kirobbant botrány hatására eladásaik hirtelen zuhanni kezdtek, ami szintén rendkívül negatívan érinti a nyereségességet.
Időközben másodjára is szabadlábra kerülhet Carlos Ghosn, akit pénzügyi visszaélésekkel vádolnak Japánban. A leváltott Nissan-vezér ügyében az illetékes japán bíróság csütörtökön 500 millió jen, vagyis 1,3 milliárd forint óvadékot állapított meg.

Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség leváltott elnök-vezérigazgatójaForrás: AFP/Yomiuri/Takehiko Suzuki

Az egykori cégvezért tavaly novemberben tartóztatták le Tokióban pénzügyi visszaélések vádjával. A vizsgálati fogság alatt további két alkalommal rendelték el letartóztatását újabb vádakkal. A francia állampolgárságú Carlos Ghosnt március elején szigorú mozgás- és nyilatkozati korlátozások mellett óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték, de alig egy hónapra rá, újabb vádak alapján ismét letartóztatták.Ha bűnösnek találják, akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak a 65 éves üzletemberre, aki tagadja az ellene felhozott vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK