Újabb milliárdos büntetésre számít a Facebook

2019.04.25. 19:01

A Facebook szerdán bejelentette, hogy hárommilliárd dollárt különített el büntetésre, amelyet a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szabhat ki rá magántitkok megsértése és adatok engedély nélküli kiszolgáltatása miatt.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálata még folyik, de sajtóértesülések szerint biztosra vehető a büntetés, sőt várhatóan az eddigi legnagyobb összegű lesz.

Egyes sajtóinformációk szerint a szövetségi szabályozó hatóság akár ötmilliárd dollárra is büntetheti az óriásvállalatot.

Mark Zuckerberg a cég alapítója és vezérigazgatójaForrás: AFP/Ludovic Marin

A Facebook szerdán hozta nyilvánosságra az első negyedév mérlegét, amelynek összege 15,08 milliárd dollár, 26 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedév mérlege.

A vállalat profitja több mint a felére, 2,43 milliárd dollárra csökkent az év első három hónapjában, éppen a várható büntetésre félretett összeg miatt.

A tőzsdezárás utáni kereskedésben 9 százalékot emelkedett a közösségi médiaóriás részvényárfolyama, miután bevétel soron 1 százalékkal verve az elemzői konszenzust 15,08 milliárd dollárt ért el a vállalat. Éves alapon az egy felhasználóra jutó bevétel 16 százalékkal nőtt, elérve a 6,42 dolláros összeget.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Az új történetek opciót egyre többen használják a vállalat termékein belül, mely már elérte a napi átlagos 500 milliós felhasználói számot. A CFO szerint az éves alapú növekedésért az új opció volt elsődlegesen a felelős. Zuckerberg szerint az elkövetkező öt esztendőben a személyes adatok védelme lesz a vállalat egyik legnagyobb prioritása.

A The Wall Street Journal szerint a büntetés várhatóan a legnagyobb mértékű lesz, amit az Egyesült Államok hatósága valaha is kiszabott egyik nagy tech-vállalatára. Ez lesz a titoksértés miatt kiszabott eddigi legnagyobb bírság is.

IllusztrációForrás: AFP/Josh Edelson

A Facebook még 2012-ben az FTC-vel kötött megállapodásában beleegyezett, hogy nem gyűjt adatokat a felhasználóiról, és hogy az adatokat nem osztja meg a felhasználó engedélye nélkül. Az FTC tavaly elkezdte vizsgálni, hogy a világ legnagyobb közösségi portálja betartotta-e a megállapodást, hiszen felhasználóinak több tízmilliónyi adata a londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű adattároló céghez került.

Még 2018 márciusában kezdődött a nyomozás a Cambridge Analytica által kezelt adatok ügyében.

A The Wall Street Journal idén februárban jelentette, hogy az FTC munkatársai megállapították a Facebook vezetőinek felelősségét, és ötmilliárd dolláros büntetés kiszabását mérlegelik.

A szövetségi szabályozó hatóság nem adott határidőt a vizsgálat lezárására és a büntetés kiszabására, de elemzők szerint a Facebook mostani bejelentése arra enged következtetni, hogy ez hamarosan megtörténhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK