9 millió forintot osztott szét a Hiventures három egyetemi startup között

Az idei képzés zárórendezvénye
Vágólapra másolva!
Öt csapat mutatkozott be a Startup Campus BME Powered by Hiventures program tavaszi záróeseményén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az egyetemi inkubációs program lényege, hogy a csapatok gyakorlati tudást szerezzenek vállalkozásaik elindításához: ennek érdekében mások mellett befektetési szakemberektől és nagyvállalati mentoroktól is tanulhattak. A mostani alkalom során eldőlt, hogy a Hiventures mely projektekbe fektet be 9 millió forintot.
Vágólapra másolva!

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára köszöntőjét azzal kezdte, hogy a minisztérium célja olyan magyar ökoszisztéma kialakítása, amely a startupok létrejöttét, fejlődését segíti elő, ezzel is növelve a hazai hozzáadott értéket.

– A jelenlegi finanszírozási rendszert kívánjuk tovább fejleszteni. Azt látjuk, hogy 1-2 milliárd forintos befektetési összegig a mostani ökoszisztéma jól működik, viszont a továbblépés gyakran elmarad. Ha például a most bemutatkozó csapatok eljutnának arra a szintre, hogy elkészült a nullszériás termékük, a prototípusuk, el tudják kezdeni a gyártást, esetleg még kereskedelmi tevékenységet is folytatnak, ezen a szinten legtöbbször meg is vennék a cégüket külföldi befektetők. Azt szeretnénk, ha izraeli mintára

a nálunk létrehozott tőkealap segítene a magyar vállalkozásoknak nemcsak az ötletek, a koncepciók megvalósításában, hanem például az értékesítésben, és abban, hogy tevékenységük továbbra is Magyarországhoz kötődjön

– fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, az ötlet és a finanszírozás mellett azonban olyan intézményrendszert is létre kell hozni, amely egyetemek köré szerveződik.

– mondta György László.

Az idei képzés zárórendezvénye Forrás: Adam Szalai/ITM

A science park koncepció lényege, hogy az egyetemek és az azok köré szerveződő kutatóközpontok erősségeire, nemzetközi kapcsolatrendszerére épít. Cég-keltetők, inkubátorházak létrehozásával segítik az egyetem oktatóit, kutatóit, hallgatóit és a hazai vállalkozásokat abban, hogy hozzájuthassanak a legkorszerűbb technológiákhoz és eszközökhöz.

– Egy startupnak vagy kis- és közepes méretű vállalkozásnak bizonyos eszközöket a ritka használat miatt nem éri meg beszereznie, viszont a science parkokban kedvezményes konstrukció keretében igénybe vehetik azokat. Ráadásul a cégek akár be is települhetnek a központokba. Azt látjuk ugyanis, hogy ezekből a koncentrált tudásbázisokból sokkal erősebb vállalkozások, tudásmegosztó klaszterek jönnek létre – emelte ki az államtitkár. A science parkok fejlesztése kapcsán két példát hzott fel, a szegedi ELI lézerközpontot és a zalaegerszegi ZalaZone autóipari tesztpályát, amelyekre építve

magas hozzáadott értékű, akár az átlagbér három-négyszeresét fizetni képes munkahelyeket lehet létrehozni ezres nagyságrendben.

Ezek a munkahelyek nemcsak azoknak jelentenek lehetőséget, akik tanulnak és kutatóként ott dolgoznak, hanem az egész régiónak.

A Hiventures befektetési bizottságának döntése értelmében végül

három projekt kapott 9 millió forintos befektetést.

A ReverseTicket új jegyértékesítési technológiát, innovatív árazási rendszert alakított ki, a fastrrr egy olyan egyedülálló platformot, amely a vitorlázók szükségleteihez igazodik és erősíti a vitorlázás élményét, hatékonyságát. Az Agrolab.tech pedig intelligens szenzortechnológiával és analitikával támogatja az üvegházas és beltéri növénytermesztőket.

A Startup Campus program nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban, többek között Győrben is elindult. A cél a hazai egyetemek innovációs kapacitására támaszkodó, egységes képzési rendszer kialakítása, ezáltal az egyetemi startup vállalkozások létrejöttének ösztönzése.

Cikkünk a Kormány.hu írása alapján készült.