Autópálya létesül több magyar nagyváros között

autópályadíj
A megelőző évhez képest 18 százalékkal több éves éves e-matricát vásároltak elővételben decemberben a járművezetők.
Vágólapra másolva!
A kormány 3200 milliárd forintot fordít 2024-ig közútfejlesztésre – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Vámospércsen, a 48-as számú főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakasza felújításának alapkőletételén.
Vágólapra másolva!

Mosóczi László hangsúlyozta:

A beruházásokkal szeretnék elérni, hogy Magyarország bármely pontjáról harminc percen belül elérhető legyen egy négysávos gyorsforgalmi út. A 2024-ig tervezett közútfejlesztési projekteket keretbe foglaló útprogramról szólva kiemelte:

a magyar gazdaság erősödésének köszönhetően a 3200 milliárd forintos forrás nagyobbik hányadát, mintegy 1800 milliárd forintot a hazai költségvetésből biztosítják a fejlesztésekhez.

Az államtitkár elmondta, hogy Hajdú-Bihar megye megközelíthetősége az M3-as és az M35-ös autópálya megépítésével sokat javult ugyan, de a közúti közlekedés lehetőségeinek további fejlesztésére van szükség. Ennek része a 48-as számú főút Debrecen és Nyírábrány országhatár közötti több mint 26 kilométeres szakasz burkolatának megerősítése, kiszélesítése.

Az M4-es autópálya első szakasza Berettyóújfalu közelében az átadás napján, 2018. december 20-án Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 13 milliárd forintos beruházásból idén őszre elkészül a főút 1,6 kilométeres szakasza, amely Vámospércs belterületén halad át, a teljes felújítással pedig 2021 márciusára végeznek.
Mosóczi László emlékeztetett: a magyarországi oldalon 2020-ban létrejön a Debrecen-Nagyvárad gyorsforgalmi kapcsolat.

Az M30-as, az M35-ös és az M4-es autópályák kivitelezés alatt álló szakaszainak átadásával 2022-ig magas színvonalú gyorsforgalmi összeköttetés jön létre Kassa felől a szlovák határtól Miskolcon és Debrecen át a román határig Nagyvárad irányába.

Az útprogram része az M4-es autópálya Berettyóújfalu előtti szakaszainak és az M47-es sztráda Debrecen-Békéscsaba-Szeged közötti szakaszainak előkészítése is.

Forrás: MTI/Kovács Attila

A BMW-gyárnak is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezetről szólva az államtitkár elmondta: az ITM és az önkormányzat tavaly aláírt megállapodásának célja, hogy a fejlesztési lehetőségeket maradéktalanul kiaknázzák. A kormány ezért csaknem 130 milliárd forintot biztosít infrastruktúrafejlesztésre és közművek építésére, a gazdasági övezet és a város vasúti, közúti elérhetőségének javítására.