Lehangoló bevételekkel indult a jelentési szezon

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Bár a vállalati gyorsjelentési szezonokban sokan a profitra figyelnek, a legtöbb befektető számára a bevétel az igazán érdekes. A hét elejéig pedig az amerikai cégek igencsak kiábrándítóan teljesítettek a bevételi fronton, és ha ez a trend folytatódik, akkor az a részvénybefektetők hangulatát is elronthatja.
Vágólapra másolva!

Ahogy egyre jobban felpörög az amerikai gyorsjelentési szezon, lassan befutnak az első átfogó elemzések is. A Bank of America Merrill Lynch például kimutatta, a szezon nagypéntek előtti szakaszában az S&P 500 index cégeinek már 25 százaléka közzétette az eredményeit, és

mindössze 42 százalék tudta csak lenyomni az elemzői várakozásokat bevételi fronton.

Ezzel szemben a profit területén 73 százalék volt a várakozásokon felül teljesítő cégek aránya.

Kiábrándító bevételekkel indult a gyorsjelentési szezon Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Volkan Furuncu

A látványos eltérés hátterében az áll, hogy a jelenlegi üzleti ciklus egyre inkább a végéhez közeledik, és miközben a vállalatok különböző trükkökkel igyekeznek szebbé varázsolni a profitszámaikat, a bevételek területén egyre gyengébben teljesítenek – mondta Savita Subramanian a Bank of America stratégája.

Éppen ezért a vállalatok folyamatos haszonkulcs-növeléssel igyekeznek ellensúlyozni a gyengélkedő bevételeiket, meggyőzve ezzel a befektetőket, hogy továbbra is elég jó állapotban vannak. Mindazonáltal a költségek, a nyersanyagárak és a bérek növekedése mellett a haszonkulcsok is egyre rugalmatlanabbak, vagyis a társaságoknak egyre kisebb a mozgásterük a profitok területén. Következésképpen,

a jelenlegi negyedéves gyorsjelentési időszakot érdemes lesz a bevételek alapján megítélni, ha a valódi teljesítményre vagyunk kíváncsiak

– foglalta össze a tanulságot, Willie Delwich, az R.W. Baird befektetési stratégája.

Más szóval, az erőteljes bevétel-növekedés hiánya gyengülő keresletre utalhat, pont abban az időszakban, amikor a cégeknek egyre kevesebb mozgásterük van a haszonkulcsok feltornászásában, ráadásul a részvény-visszavásárlási lehetőségek is korlátozottak. Ezek a tényezők együtt pedig nem csupán az idei első negyedéves eredményekre lehetnek negatív hatással, de 2019 egészére is.

Hamarosan elromlik a befektetői hangulat? Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Ezzel együtt az eddigi számok még nem jelentik azt, hogy biztosan nagyon gyenge lesz a mostani jelentési időszak. A bevételekre például számos különböző tényező gyakorolhat negatív hatást, melyek viszont idővel kifuthatnak. Ilyen például az erős amerikai dollár, amely már tavalyi negyedik negyedévben is kedvezőtlenül hatott az amerikai cégek bevételeire.

Az elemzői várakozások szerint azonban a zöldhasú ereje idén már nem lesz olyan jelentős, vagyis akár az eddigieknél szebb számokat is láthatnunk.

A mostani hét eseményeit tehát érdemes lesz figyelni, mivel tömegével érkeznek a vállalati eredmények. A hét végére már az S&P 500 cégeinek több mint fele közzéteszi a számait, vagyis a hét végére sokkal tisztábban látjuk majd a helyzetet.