Csökken a növényvédő szerek használata

2019.04.23. 05:42

Az időjárási hatásokon kívül főként a hatóanyagok kivonása miatt több mint 11 százalékkal csökkent tavaly a növényvédő szerek felhasználása a mezőgazdaságban az előző évhez képest - írja a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tájékoztatására hivatkozva.

A legnagyobb mértékben, 20,2 százalékkal a rovarölő szerek mennyisége esett vissza, de jelentősen csökkent a gyomirtók és a gombaölők forgalma is.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christina Horsten

A növényvédő szerek forgalmából származó tavalyi nettó árbevétel 99,8 milliárd forint volt. Az értékesített mennyiség egyharmadát tavaly a gyomirtó szerek tették ki, az egyéb szerek 32, a gombaölők 20, a rovarölő szerek forgalma pedig 15 százalékos részesedést ért el.

A növényvédő szerek felhasználása a folyamatos hatóanyag-kivonások miatt csökken, mert a termék eltűnik a piacról, és nincs, amivel hatékonyan lehetne helyettesíteni - mondta a lapnak Sándorfy András növényvédőszer-piaci szakértő. Szerinte az a probléma, hogy lenne hatékony megoldás, de az engedélyezési folyamat bonyolultsága és emiatti lassúsága nem engedi piacra az új terméket, miközben a kivonások azonnali hatályúak.