Hőszigeteléssel százezreket spórolhat évente

panelszigetelési program, hőszigetelés, családi ház. Budapest, 2007. december.
Vágólapra másolva!
A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete szerint az országban évente nagyjából 20 ezer új ingatlan épül, azonban nagyjából négymillióra tehető azon lakóingatlanok száma, ahol energetikai korszerűsítésre, de elsősorban hőszigetelésre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Az új lakásoknál a jogszabályok már előírják a megfelelő hőszigetelést. Ráadásul az új lakások építői vagy vásárlói általában azok közül kerülnek ki, akik a lakásigényüket az átlaghoz képest magasabb szinten tudják kielégíteni, vagy a lakástulajdon megszerzését befektetésnek szánják. Ezzel szemben állnak a használt lakások tulajdonosai, akik sokszor nem tudják kifizetni a hőszigetelés költségét.

Az egyesület közleménye szerint

minél szegényebbek a lakástulajdonosok, annál valószínűbb, hogy a lakás hőtechnikai szempontból sem felel meg a mai követelményeknek.

Ugyanakkor pont a lakáskorszerűsítés és -felújítás esetében a munkák finanszírozásában az állami támogatások szerepe sokkal kisebb, mint az új építésű ingatlanoknál, és ugyanez mondható el a hitelekről is.

Vagyis ott szükséges nagyobb önerőt felmutatni, ahol a támogatásokra sokkal nagyobb szükség lenne, éppen ezért az önerő hiánya miatt nem végzik el ezeknek az ingatlanoknak a megfelelő hőszigetelését.

Pedig ma már nemcsak energiahatékonysági beruházásra, hanem felújításra is igénybe vehető adókedvezmény, mely az üzembe helyezés évében vagy az azt követő öt adóévben használható fel.

„Az elmúlt években a lakásépítési – és vele a felújítási – árakat elsősorban a munkaerőköltség, másodsorban az építési költség, és csak legvégül az anyagköltség drágulása alakította. Ezt a korábban is megfigyelhető tendenciát a 2016-ban elindított lakáspiaci élénkítés felerősítette. Az évente épített új lakások számának várható visszaesése, különösen 2021-ben és az azt követő években kivitelezői kapacitásokat szabadíthat fel a felújítási és lakáskorszerűsítési piac számára. Ennek kihasználását segíthetné elő egy, a felújítási, korszerűsítési piacot jobban célzó támogatási rendszer bevezetése" – mondta Varga Dénes közgazdász, aki a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének megbízásából vizsgálta meg az országos lakásállományt érintő épületenergetikai helyzetet.

A korszerűsítési törekvések a hűtő-fűtő szerkezetek és a nyílászárók lecserélését érintik gyakrabban.

A ház hőszigetelésének javítására – már csak az összeg nagyságrendje miatt is – sajnos kevesebben áldoznak. A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) a lakosság körében 2019. április 20-ig végzett országos felmérést arról, melyek a legfőbb felújítási tervek, célok, és mit gondolnak a hőszigetelésről, a szakemberek körében pedig arról, hogyan alkalmazkodnak az új előírásokhoz munkájuk során.

A hőszigetelés - annak költségvonzata miatt - nem szokott az energetikai felújítások fókuszában lenni, holott ezzel lehet a legtöbbet megspórolni, amellett nő a lakók komfortérzete és az ingatlan is értékesebbé válik a piacon Fotó: Vanik Zoltán - Origo

Ha egy, a hetvenes-nyolcvanas években épített átlagos lakótelepi házat veszünk alapul, a gyenge hőszigetelésnek köszönhetően az épület belső falainak hőmérséklete télen 12-13 fok is lehet.

A felújítással a korábbinál akár 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre is elég lenne felfűteni a lakást a megfelelő komfortérzethez.

Egy ilyen átlagos ház hőszigetelése 16 cm vastag EPS szigetelőlapokkal – ezek a piacon kapható korszerű szigetelőlapok közül a leginkább megtérülőek – körülbelül 1,5-2,5 millió forintba kerül a munkadíjjal együtt. Viszont ezzel a korszerűsítéssel a fűtési költségek legkevesebb 40, de akár 80 százalékkal is csökkenhetnek, ami egy fűtési szezonra kivetítve akár 200 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

A ház értéke a hőszigetelés fejlesztésével pedig azonnal 15 százalékkal nő, ennyivel magasabb ára lesz az ingatlanpiacon egy kedvező energetikai besorolású épületnek.

A fejlesztéssel a lakosok nemcsak komfortosabban érezhetik magukat, de olyan jelenséggel sem kell megbirkózniuk, mint a penészgomba.

További információk a Hőszigeteljaholnapért.hu honlapon érhetők el.

Cikkünk a Piacésprofit.hu írása alapján készült.