Itt a megoldás a drága kollégiumokra

diákhitel egyetem tanulók  diák
49273328 - diversity teamwork brainstorming meeting university concept
Vágólapra másolva!
Számos ország egyetemi hallgatója nem engedheti meg magának az albérleti díjakat – egy csapat fiatal vállalkozó ötlete azonban megoldást kínálhat. Egy volt amerikai katonai kórház területén, a német egyetemi város, Heidelberg szélén építették fel a 14 négyzetméteres prototípust – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A világ számos városához hasonlóan Heidelberg is küzd a fiatal szakemberek és diákok beáramlásával, aminek eredménye a lakhatáshiány.

2010 óta az egyetemi városban az albérleti díjak majdnem negyedével emelkedtek,

a diákok – akik gyakran többen bérelnek egy ingatlant – most átlagosan 437 eurót (140 ezer forint) fizetnek havonta.

Illusztráció Forrás: 123rf

Annak érdekében, hogy növelje a kínálatot, és csökkentse a lakhatási válságot, a berlini kormány ígéretet tett arra, hogy országszerte 1,5 millió új lakást építenek 2021-ig.

Egyetemi hallgatók egy nagyobb csoportja pedig a saját kezébe vette az irányítást, és saját kollégiumot építenek, a Collegium Academicum néven.

– nyilatkozta Ina Kuhn 22 éves pszichológi szakos tanuló, egyben a kollégiumi projekt egyik tagja.

German dorms are so pricey, students are building their own

Tucked away in the grounds of a former US military hospital, on the outskirts of the German city of Heidelberg, stands a huge wooden box. Complete with windows and furniture, this 14 sq m structure looks, at first glance, more garden shed than home.

A Collegium Academicum bérleti díja havonta átlagosan 300 euró (96 ezer forint) lesz, és a banki kölcsön visszafizetése után ez az ár csökkenni fog. A tervek szerint 226 férőhelyet tudnak biztosítani diákoknak, 46 osztott apartmanban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A kivitelezésben a fenntarthatóság is kulcsfontosságú szerepet tölt be: háromszoros üvegezésű ablakok mellett az épület fából készül, ráadásul a tervezett műhelyben az itt élők kisebb javításokat is elvégezhetnek.

A projekt mintegy 16 millió euróból (5,1 milliárd forint) valósul meg,

a pénz nagy része banki kölcsön, valamint állami támogatás, ugyanakkor 2 millió euró (640 millió forint) saját tőkére is szükség volt – ezt a fiatalok hat évnyi támogatás és adományok formájában gyűjtötték össze.

Heidelberg diákjai nem egyedül szembesülnek a németországi lakásárak megfizethetetlenségével. A német Gazdasági Intézet legfrissebb árindexéből kitűnik, hogy 2010 óta az egyetemi városok diákjainak bérleti költségei 9,9 százalékról 67,3 százalékra emelkedtek.

Ráadásul a főváros, Berlin – amely a világ egyik leggyorsabban növekvő ingatlanpiaca lett – hamarosan népszavazást tart a városban tervezett tömeges ingatlan kisajátításról.

A Collegium Academicum építkezési munkálatait heteken belül megkezdik, az első bérlők pedig 2021 elején költözhetnek majd be és mire befejeződnek a munkálatok, a projektet indító 25 fős csapat pedig le is diplomázik.