Nincs több kettős mérce, döntés született az élelmiszerek minőségéről

Románia, élelmiszer, áfa, bolt, üzlet,
ROMANIA-SUPERMARKET-MILK,
A Romanian youth couple buys 30 June 2005 the milk MILI produced by Napolact, a Friesland company, at a supermarket in Cluj Napoca city (485Km North-East from Bucharest). AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Sikeres volt a V4-országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elérték, hogy az Európai Bizottság módosítsa a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, amely lehetővé teszi a Kelet-, illetve Nyugat-Európában forgalmazott élelmiszeripari termékek esetében tapasztalt kettős mércével szembeni fellépést - közölte az Agrárminisztérium (AM).
Vágólapra másolva!

A szaktárca közleménye szerint az Európai Parlament jóváhagyta a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A rendelkezésnek köszönhetően visszaszorulhat a fogyasztókat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat.

A jogszabálytervezet szerint a vásárlók megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban.

Emellett előírják azt is, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű vagy térfogatú kiszerelésben hozhassanak forgalomba.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Mint ismeretes, több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye. Vizsgálatok bizonyították a jelenség létezését, amelyet végül elismert a bizottság, és annak elnöke, Jean-Claude Juncker is.

Az agrártárca továbbra is kiáll a magyar vásárlók érdekeiért, és a legfontosabb célkitűzésük, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá.