Szárnyra kapott a kínai részvénypiac

Kína építkezés gazdaság
Tower cranes are seen at a construction site in Beijing on July 22, 2015. Foreign investment into China rose eight percent in the first half of this year as mergers and acquisitions by overseas companies more than quadrupled in value, the commerce ministry said on July 21. AFP PHOTO / WANG ZHAO
Vágólapra másolva!
Elég jó éve van eddig a kínai részvénypiacnak, ahogy a befektetők visszatérő optimizmussal szemlélik a világ második legnagyobb gazdaságának közeljövőjét. A javuló hangulatban pedig már több mint 30 százalékkal izmosodott idén a vezető kínai részvényindex.
Vágólapra másolva!

Ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus egyre közelebb kerül a lezáráshoz, a kínai gazdaság pedig ismét az erősödő növekedés jeleit mutatja, a részvénypiaci befektetők optimizmusa is elkezdett visszatérni. Ezt tükrözi, hogy a keddi tőzsdezárásig például

a Shanghai Composite kínai részvényindex több mint 30 százalékos emelkedést mutatott az idei évben

– ehhez jött még újabb 0,29 százalékos emelkedés szerdán.

A Shanghai Composite index idei alakulása Forrás: Investing.com

Ráadásul a sencseni mutató még ennél is erősebb, 40 százalékot meghaladó izmosodást hozott össze, de a legnagyobb vállalatokat tömörítő CSI 300 index is 35 százalékot meghaladó mértékben emelkedett eddig 2019-ben – írja a CNBC. Összevetésképpen, az amerikai Dow Jones és az S&P 500 index 13, illetve 15 százalékot erősödött eddig ebben az évben.

A kínai tőzsdének azonban volt honnan talpra állnia. Tavaly ugyanis a kínai piacok egy évtizede nem látott gyenge teljesítményt hoztak össze, és a Shanghai Composite éves alapon 24,6 százalékos mínuszban fejezte be 2018-at.

Tovább javíthatja a hangulatot, hogy szerdán a vártnál jobb kínai növekedési számok láttak napvilágot. A legfrissebb adatok szerint

az idei első negyedévben 6,4 százalékos volt Kína éves alapú GDP-növekedése, miközben az elemzők 6,3 százalékos bővülésre számítottak.

Amellett, hogy Peking az elmúlt időszakban gazdaságélénkítő lépéseket jelentett be, a márciusban közölt exportadatok és a feldolgozóipari aktivitás is a vártnál erősebb volt.

Már a kisebb befektetők optimizmusa is kezd visszatérni Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Mindent összevetve a befektetők és az elemzők egyre optimistábban figyelik a kínai fejleményeket, ahogy a makrogazdasági adatok mellett a vállalati hangulat is tovább javulhat a következő fél évben. A JPMorgan Asset Management egyik elemzője például jelezte,

már látják a jelét annak, hogy kisbefektetők is elkezdtek kedvezőbben viszonyulni a kínai részvényekhez a tavalyi szakadások után.

A kínai részvények számára tehát az idei év nagy sztoriját az jelentheti, ha a világ második legnagyobb gazdasága újra meg tudja győzni az egészségéről a befektetőket.