Ide kell utaznia, ha látni akarja a Notre-Dame mását

Notre-Dame
Teljes pompájában így nézett ki a párizsi Notre-Dame
Vágólapra másolva!
A replikákban különösen erős Kínában egyetlen hatalmas területen láthatók a világ több mint száz építészeti csodájának másolatai vagy épp miniatürizált változatai.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, a téma- és élményparkok hihetetlen népszerűek Kínában. Évről-évre egyre több attrakcióval várják a látogatóikat, és közben meredeken emelkedő, dollármilliárdokban mérhető gazdasági teljesítményt is produkálnak.

Sencsen városának nyugati részén azonban nem mindennapi tematika fogadja a látogatókat a Window of the World (Ablak a világra) nevű létesítményben.

Az Asia Times cikke is csak megemlít néhányat azok közül a látnivalók közül, amelyek méretarányos vagy kicsinyített változatát a közel félmillió négyzetméteren elterülő témaparkban meg lehet tekinteni.

A londoni Tower Bridge, az athéni Pantheon, a római Kolosszeum, a moszkvai Kreml, az egyiptomi Szfinx Gizában, a Fehér Ház, az Empire State Buliding és a Golden Gate az USA-ból, a sydney Operaház, a párizsi Eiffel-torony, az eredeti magasságának harmadával - ezek csak ízelítők azokból az épületekből, melyeket valamilyen méretarányban felhúztak a parkban.

Sencsenben a világ valamennyi régiójából összegyűjtötték a legfontosabb, legjelentősebb épületeket, esetenként földrajzi képződményeket. Így lehetséges, hogy a Tádzs Mahal mellett az ausztál Uluru szikla másolata, vagy épp egy kenyai szafaripark másolata is látogatható ott.

Sencsenben megépítették a párizsi Notre-Dame másolatát is, bár jóval kisebb méretben mint az eredetit. Ezt a többi más attrakcióval együtt, szerény belépődíj ellenében meg lehet csodálni.

A téma- és élményparkok növekvő üzlete egyre fontosabb Kínában. A Window of the World pedig egész ázsiai viszonylatban is az egyik legsikeresebb ilyen létesímény. Egy iparági jelentés szerint, 2017-ben a 13. leglátogatottabb témapark lett a kontinensen, közel 4 millióan keresték fel.

Ugyanebben az évben az élményparkok globális piacának teljesítménye átlépte a 45 milliárd dollárt,

azaz a látogatók világszerte 1300 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek ezeken a helyeken.

Az iparági elemzések 2025-ig további évi 5-6 százalékos növekedést valószínűsítenek. A Colliersnél pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az ázsiai régió, azon belül pedig a kínai piac adja majd a növekedés motorját. Csak a kínai parkokban évente több mint 130 millió látogató fordul meg.

Ugyanakkor Kínában nem pusztán élményparkok létesülnek világhírű épületek másolataira. Hangcsou városában például számos hivatali épület áll, amelyet jellegzetes és világszerte ismert épületek, például a Fehér Ház mintájára emeltek. Sőt, a külvárosban még az Eiffel-torony másolatát is felhúzták.

Ha pedig valaki a Notre-Dame másolata mellett a budapesti Hősök tere replikáját is megcsodálná, annak Sanghajba kell utaznia. A várostól nem messze egy 60 millió dollárból épített másik parkban ugyanis ezt is megteheti, miközben a világ hét csodájának másolatát is bejárhatja.