Figyelmeztető sztrájkot tartanak a légi irányítók

Légiforgalmi irányítók dolgoznak a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat ANS III munkatermében, a főváros XVIII. kerületében, az Igló utcában. A HungaroControl a napokban közölte, hogy Európában elsőként eltörölte a magyar légtérben az eddig létező
Légiforgalmi irányítók dolgoznak a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat ANS III munkatermében, a főváros XVIII. kerületében, az Igló utcában. A HungaroControl a napokban közölte, hogy Európában elsőként eltörölte a magyar légtérben az eddig létező útvonalakat, ezzel lehetővé téve a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát.
Vágólapra másolva!
Kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek a légiforgalmi irányítók a HungaroControlnál, miután szakszervezetük és a vállalat nem tudott megállapodni a dolgozók 21 pontos követelésével kapcsolatban – közölte a HungaroControl. Ha továbbra sem jutnak közös nevezőre, akkor április 23-án határozatlan idejű sztrájkba lépnek.
Vágólapra másolva!

A munkabeszüntetést a CONTROL Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete kezdeményezte, a dolgozók 11 és 13 óra között tartják meg a sztrájkot, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló és oda érkező repülőgépek, valamint a

Magyarország felett átrepülő forgalom esetében késéseket eredményezhet.

A HungaroControl közlése szerint a szakszervezet 21 pontos követelést nyújtott be, amelyek a munkakörülményeikkel, illetve munkaidő-beosztási kérdéssekkel kapcsolatosak.

Amennyiben a közeljövőben sem sikerül erről megállapodniuk, az irányítók április 23-án 10 órától határozatlan idejű sztrájkba lépnek, az akció napjain 10 és 15 között a kollektív szerződésben rögzített minimális szolgáltatást biztosítják.

Az Eurocontrol honlapján olvasható, pilótáknak szóló hivatalos értesítés szerint szerdán a munkabeszüntetés alatt óránként 15 Budapestre induló gépet tudnak irányítani, az átrepülő forgalomban pedig óránként 49 gépet tudnak kezelni, a Koszovó feletti légteret az akció nem érinti.

Légiforgalmi irányítók dolgoznak a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat ANS III munkatermében, a főváros XVIII. kerületében, az Igló utcában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd