Donald Trump újabb győzelmével nagyot nyerne a részvénypiac is

2019.04.17. 15:03

Hatalmasat nyernének a részvénypiacok azzal, ha Donald Trumpot 2020-ban másodszor is megválasztanák az Egyesült Államok elnökének – mondja Robert Shiller, Nobel-díjas közgazdász. A Trump által támogatott amerikai gazdasági modell ugyanis alapvetően erősíti a részvényárfolyamokat.

Mióta Donald Trumpot 2016-ban elnökké választották, a Dow Jones Industrial Average részvényindex több mint 40 százalékot emelkedett, míg az S&P 500 nagyjából 35 százalékot. Noha a részvénypiac erősödése mögött számos különböző tényező áll, a futó gazdasági ciklustól kezdve a jegybanki politikán át a kormány adóreformjáig, Robert Shiller, Nobel-díjas közgazdász szerint

a Trump által követett általános gazdasági modell önmagában is fűti a piacokat  – írja a CNBC.

Trump személye ugyanis maga is az extravagáns életmód és a bőséges fogyasztás modelljét kínálja. Ez az életforma pedig már önmagában is jó hatással van a részvénypiacokra, de Shiller szerint ez csak a kezdet. A szakember hangsúlyozza, Trump nagyon világosan egy üzletbarát jelölt a 2020-as elnökválasztáson.

Donald Trump újraválasztásának igencsak örülhetnek a befektetőkForrás: NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images

Ehhez jön még, hogy ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelenlegi elnökének mandátuma lejár, akkor Trump várhatóan olyan személyt keres Jerome Powell helyére, aki sokkal kevésbé fog vonakodni a gazdaságélénkítéstől. Az elmúlt időszakban ugyanis a Fehér Ház többször is támadta a Fed jelenlegi vezetését, mivel Trump szerint a jegybank túl gyorsan szigorított a monetáris politikáján, amivel visszafogta az amerikai gazdaság teljesítményét, valamint versenyhátrányba hozta az USA-t a nagy globális riválisokkal szemben.

Powell egyébként megerősítette, hogy 2028-ig a Fed döntéshozó tanácsának tagja lesz, azonban az elnöki mandátuma 2022-ben lejár – vagyis Trumpnak meg kellene nyernie a 2020-as választásokat, hogy hozzá közelebb álló jelöltet nevezhessen a Fed élére. 

A Wall Street recessziós félelme önbeteljesítő jóslat lehetForrás: AFP/Bryan R. Smith

A részvénypiacok kapcsán a közgazdász úgy látja, a nagy kérdés az lesz, a piaci szereplők hogyan ítélik meg a tavalyi korrekciókat és a jövőbeni lehetőségeket. A recesszió fenyegetése ugyanis továbbra sem múlt el teljesen az USA gazdaságában, vagyis sok múlik majd azon, a befektetők mennyire húzódnak fedezékbe a következő időszakban.

Ezzel együtt Shiller 50 százalékos esélyt lát arra, hogy bekövetkezik egy amerikai recesszió a következő 18 hónapban. Kiemelte, a recessziós félelem azért rendkívül veszélyes, mert sokszor önbeteljesítő jóslatként működik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK