Újra szállít a bánya, ahol nemrég veszélyes urániumot találtak

Gecamines, Kongó, rézbánya
Houses originally built for factory workers sit below a slag-heap at the Gécamines concession in Lubumbashi on December 1, 2011.Lubumbashi is the heart of the mineral rich Katanga province in the Democratic Republic of the Congo, a major producer of cobalt and copper, which is extracted from this slag by the company STL (Société pour le traitement du terril de Lubumbashi). AFP PHOTO / PHIL MOORE / AFP PHOTO / PHIL MOORE
Vágólapra másolva!
Újra szállít a kongói Katanga kobaltbányája - írja a Mining.com. A telephelyen korábban azért állították le az exportot, mert a kobalt mellett urániumot is találtak ott, ami néhány hónapos kiesést jelentett a fontos nyersanyag kitermelésében.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, az utóbbi hónapokban több nehézség is hátráltatta a kongói kobalt egyenletes kitermelését és szállítását. A nyersanyag nélkülözhetetlen az elektromos autók akkumulátorainak gyártásánál, ezért világpiaci jelentősége van annak, mi történik a Kongói Demokratikus Köztársaság területén működő kobaltbányákban, különösen a katangai területen.

A legnagyobb ottani kitermelő vállalat, a Glencore, tavaly novemberben jelentette be, egyelőre visszatartja Katangából az exportszállítmányokat, miután az ércekkel együtt olyan mennyiségű uránium is a felszínre került, amely jóval meghaladja az urántartalomra vonatkozó, megengedett maximális értéket.

A cég most közleményban tudatta, 930 tonnát hozak felszínre urániummal szennyezett kobaltból tavaly január óta, a belső tiltóintézkedések bevezetésééig.

A vállalat azt is közölte, egy speciális, ioncserélésre épülő feldolgozási eljárás bevezetésén dolgoznak, amellyel letörhető az uránium magas szintje a bányából kitermelt kőzetekben.

A katangai bányaterület Forrás: AFP/Phil Moore/Phil Moore

Ez a beruházás hamarosan, az év második negyedévében befejeződik, így a cég kisebb szállítmányokat várhatóan hamarosan újra útnak indít a bányából.

Ez mindenképpen fontos fejlemény akkor, amikor a világnak egyre nagyobb mennyiségben van szüksége kobaltra.

Elemzők szerint, a Glencorenak nem kell jelentős veszteségre számítania még a leállás miatt sem. Ugyanakkor a vállalat papírjainak értéke 0,5 százalékot zuhant a londoni tőzsdén az export újraindításának bejelentésére.